Хапване Дъблин / Eat Dublin

Кръчма на почти всеки ъгъл и халба в абсолютно всяка ръка… това е Дъблин! А модерните кафенета и изобилието от разнообразна и вкусна храна само допълват харизмата му. За три дни успяхме да посетим няколко места за хапване в Дъблин, като комбинирахме традиционния ирландски дух, фаст фууд културата и любимата ми пица! И все пак… пъбовете са моят фаворит! Те са социалното поприще на града, предразполагащи за приятни разговори и забавни моменти.

💡 Заглавията с имената на местата са линк, отвеждащ към точната локация.

Arthur’s

Тук е най-прясната бира Гинес в света! Мне, това определение въобще не е пресилено, защото това е най-близкият пъб до пивоварната на Гинес. Интериорът е на типична ирландска кръчма с над 200 годишна история. За да не се нарушава спокойствието и разговорите на посетителите, телевизори няма!

Нощувахме само на две преки от тук и това бе първото място, което посетихме в Дъблин. Бяхме много огладнели от полета и се възползвахме от кухнята. Опитах традиционния Shepherd’s pie, приготвен с агнешка кайма, зеленчуци и запечатан с картофено пюре. В допълнение с чаша Гинес бе просто превъзходен! А за десерт нямаше как да не опитаме сладкиша със звучното име “Смърт от шоколад“…

В една от следващите вечери отново се озовахме тук за по чаша бира и приятни разговори. Заведението пак бе пълно с хора и в определен момент голяма част от тях се насочиха към горния етаж… Той е превърнат в един от най-добрите джаз и блус клубове в града!

Bunsen

Най-добрите бургери в Дъблин! Смело, но вярно! Местните са обсебени от тази ирландска верига, отворила врати от 2013 година. Имат няколко локации в града, като ние посетихме тази на Wexford Street. Приятен интериор, точно като за бургер ресторант. Менюто представлява… визитна картичка! Не е разводнено в хиляди предложения, а няколко ясни и прости варианта.

Реших да изпробвам чийзбургера и сладките картофи. На външен вид нищо особено, но вкусът… съвършен! Най-добрият, който съм опитвал! Толкова сочен, че въобще нямах намерение да си изкарам фотоапарата за снимки… Добрият им резултат се крие в три прости съставки – специални хлебчета, първокласно говеждо месо и ароматно сирене… Хванали са му цаката!

The Brazen Head

Посещението на най-стария ирландски пъб е сред задължителните неща за правене в Дъблин! Без значение дали ще дойдете да похапнете, или просто да изпиете чаша бира. Тук е имало кръчма още от далечната 1198 г., а сегашната сграда е построена през 1754 г.

Разгледайте впечатляващия двор и седнете вътре, за да усетите автентичната атмосфера и характера на мястото. Ако случите на приказливи ирландци, ще ви разкажат истории за местни писатели, за гражданската война, а може да чуете дори и как Робин Худ се е олюлявал подпийнал след няколко бири в кръчмата…

Дойдохме по обяд… гладни и жадни. Реших да разнообразя от познатия избор на Гинес и да опитам още една ирландска бира – Килкени. Явно не се хареса на сервитьорката, защото ми я поднесе с „любезния израз”: „Една чаша с Килкени за господина и по една чаша с най-добрата бира в света за останалите…“. Няма проблем… тук лоша бира няма! Изборът ми за хапване се спря отново на нещо традиционно – говежда Гинес яхния (beef and Guinnes stew). Уникално вкусно! Цените не са много евтини, основните ястия са между 15-17 евро, а бирата е около 7-8 евро. Вечер има жива музика и често става прекалено претъпкано, затова преценете, кога би ви било най-приятно да го посетите.

The Hairy Lemon

Косматият лимон… странно име за кръчма, нали? Кръстен е на известен жител на Дъблин от 50-те, който имал лице, наподобяващо жълтия плод… Намира се в къща от 19-ти век, а интериорът е не по-малко интересен от името. През последните години се е превърнал в един от най-предпочитаните пъбове на Дъблин. Затова и не ни бе много лесно да си намерим свободно място, за да изпием по чаша Гинес и да се насладим на страхотната му атмосфера…

O’Neills Pub & Kitchen

Още един традиционен ирландски пъб, съществуващ от около 300 години! Отвътре впечатлява с окачените си всевъзможно неща по стените и красивите си орнаменти. Има разнообразни кътчета по етажите и сте свободни да откриете подходящото за вас място. Кръчмата е предпочитана локация за гледане на спортни събития, а тогава и настроението е значително приповдигнато.

Заведението бе буквално препълнено, като едва успяхме да си намерим по един стол и малко пространство, където да хапнем. Да чакаме сервиране бе пълна лудост, затова се отправихме директно към бара, за да си поръчаме бира. Определено разполагат с огромно разнообразие от наливни и крафт бири!

Освен стандартното меню на кухнята, което не ви препоръчвам, заведението разполага с бюфет, откъдето всеки може да си сглоби сам ястие! Има приготвени няколко огромни вързопа с месо. Избираш си, режат ти и добавяш останалите компоненти към ястието по твой избор. Малко ни бе трудно да се ориентираме в конкретните цени на нещата, но една порция от говеждо с гарнитури и сос (задължително), излезе около 13 евро.

Sano Pizza

Като любител и може би пристрастен към пицата човек, нямаше как да не посетим някоя от пицариите на Дъблин! Оставихме я за финал, в деня на полета. Изборът се сведе до едно заведение в близост до Dame str. – Sano Pizza. Мястото бе приятно, с перфектно обслужване и много добри цени. Капричозата не разочарова и ни остави много приятен привкус, преди да си хванем обратния полет…