Над Гарда/ Above Garda

Езерото Гарда е една доста предпочитана дестинация в северна Италия. Бях чувал, че има страхотни гледки и мечтаех да намеря най-величествената. Търсих, рових се и случайно намерих това, което исках… Тази информация ми е много ценна и ви моля.. ако ви хареса.. използвайте я!

Как да се качим над езерото Гарда ?

Спускахме се от Тренто към Рива дел Гарда и идеята бе първо да отидем над градчето и после да се върнем за да го разгледаме. Има два изхода от западната част на града, много е важно да се поеме по правилния. След като слязохме на Via Marone, след второто кръгово движение, поехме по SS240. Последва едно стръмно изкачване и доста дълъг тунел, около 5 км. В страни от края му започва и един от най-живописните, панорамни, исторически пътища в Европа – Strada del Ponale. Изгарях от желание да мина по него, но времето ме притискаше и го оставих за следващото си посещение (дано да има такова…). Дължината му е около 10 км и вече е напълно затворен за автомобили, използва се предимно за велосипеди и пешеходни разходки.

Малко след него трябва да се завие наляво към Pregasina по Strada Provinciale di Pregasina и следва ново тунелче. Веднага след края му е и паметникът Regina Mundi. Тук винаги могат да бъдат видяни велосипедисти, които си почиват и се наслаждават на гледката. Изградената площадка предразполага за приятно изкарване на времето за отмора. Винаги съм обичал да търся по-недостъпните места, така направих и този път. Намерих пътека под оградата и се шмугнах измежду храстите. Седнаха на ръба и се почувствах превъзходно… неусещайки твърдата земя под краката си.

Най-красивата гледка над езерото Гарда …

Продължихме към целта си… Карахме още малко по главния път (черен и тесен път) и оставихме колата точно преди Hotel Rosalpina. На завоя преди хотела, измежду храстите, лекичко личи старта на планинска пътека. Обозначение няма. Следвате пътеката само нагоре. Лека е, камениста, на моменти малко стръмна, но напълно проходима и за най-неподготвените туристи. Изкачвате се на скалите и пред вас се разкрива красотата на сгушеното градче Рива дел Гарда в северната част на езерото и необятната му шир на юг. Тук ги няма храстите и дърветата от предното място, които да скриват гледката… Няма ги велосипедистите и изморените туристи… Само ти на скалата и езерото… Почувствах удовлетворение… бях видял това място просто като една точица в google и си казах: „Ще го намеря…“. Сега бях там, а пред мен… Лаго ди Гарда… в цялата си прелест!