Плитвички езера / Plitvice lakes

Гъсти зелени гори, езера, множество водни каскади и различни животински видове… Затворете очи и се опитайте да си представите как вдишвате глътка свеж въздух, усещате леки пръски студена вода по лицето и се разхождате по мостчета над водата, които при допира си с брега се превръщат в танцуващи край дърветата пътечки! Успяхте ли? Е, добре дошли в националния парк Плитвички езера!

Малко повече информация за парк Плитвички езера

Това райско кътче се намира на 300 км южно от хърватската столица Загреб. Самият парк, като национална забележителност, е основан през 1949 г. и е едно от нещата, с което хърватите се гордеят най-много. През 1979 г. влиза в голямото семейство на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Само за сравнение, през 1979 г. годишният брой посетители е бил около 500 000 души, а през 2017 г. е около 1,7 милиона! Разликата е огромна…

Паркът се разпростира на площ от 300 кв км! Както се досещате и от името му, на територията му се намират няколко езера. Шестнадесет на брой… да сме по-точни. Всяко от тях разкрива множество живописни пейзажи. Всичко щеше да е напълно нормално, ако тези езера не бяха на различна надморска височина! А за да е още по-впечатляващо, те са свързани помежду си! Разликата между най-ниското езеро и най-високото е 135 м. Езерата се свързват чрез множество водопади, който образуват вълшебни водни каскади. Това е и най-величественото от националния парк! Езерата се вливат в р. Корана, която е един от най-чистите водни пътища на Хърватия. Освен езерата, паркът може да се похвали с богата растителност и множество животински видове, които намират дом на територията му.

Плитвичките езера са отворени за посещение всеки ден през годината. Входните такси варират в зависимост от сезона на посещение: зима – 55 куни, пролет и есен – 150 куни, лято – 250 куни. Има и допълнителни намаления за групи, студенти, деца и двудневни билети. Няколко часа за посещение на парка са малко… Един ден също… Заслужава си да отделите поне 2 дни за да може да се насладите изцяло на това прелестно място!

В сайта на езерата може да намерите различни предложения за маршрути около тях. За улеснение на туристите се движат и корабчета, които влизат в цената на входния билет, а пътеките са повече от добре обозначени. Трябва само да сте си обули удобни обувки, да сте заредили батерията на фотоапарата и да се впуснете в една незабравима разходка! Ще се изкачвате на високи места, ще препускате между дървета и храсти, ще сте на ръка разстояние от водопади, ще посядате на дървени мостчета с крака в кристално чистата вода на езерата… Всичко това ви очаква в неописуемо красивите Плитвички езера!