Замъкът Девин / Devin Castle

Един от символите на някогашна Великоморавия е замъкът Девин! Останките му привличат множеството туристи, дошли в Словакия на посещение до столицата Братислава. Отбивката до него се явява като задължителна спирка по маршрута в района!

Къде се намира

Разположен е на висока 212 м скала, точно над долината, където река Морава се влива в река Дунав. Тук са преминавали и древните пътища – Кехлибареният и Крайдунавският. Няма как да остане незабелязано стратегическото му местоположение. Това е причината мястото да бъде населявано още от неолита! Разстоянието от Братислава е около 10 км и е удобен за посещение с автомобил, градски транспорт или корабче.

Малко история за замъка Девин

Както споменах, първите сведения за население по тези места са още от 5000 г. пр. н.е., от времето на неолита. През годините служи за гранична крепост, военно укрепление и търговски пункт. Счита се за една от най-големите исторически ценности на Словакия и може да бъде забелязан на множество словашки печати и старинни монети.

Руините са още и символ на славянското единство! През 19 век тук е седалището на великомравските князе и по времето на Ростислав е инициирана мисия за проповядване на християнството на славянски език. Той изпраща молба до византийския император и така по земите на днешна Словакия пристигат братята Кирил и Методий. Техните действия остават ярка следа в църковното и книжовно развитие по тези земи. И до днес има над 40 паметници и църкви, посветени на солунските просветители.

Разходка из руините

Посещението на замъка е с вход, а цената е около 3 евро. Самата обиколка може да отнеме около 2 часа, ако решите да обходите целия му двор и да влезете в подземията. Има и разнообразие от атракциони за най-малките посетители. Ние разполагахме с малко време, понеже решихме да се отбием по път към Виена, затова се насочихме директно към руините и замъка.

Произходът на името му е свързан с три варианта, но най-вериятният е, че произлиза от стария индо-европейски/праславянски корен „deiv-“. Така интерпретирано, наименованието означава „място за наблюдение“. Най-малко вероятно е името му да е свързано със славянската дума “deva”, която означава момиче. Може би тази история се разпространява заради множеството легенди, свързани с красиви девици. Историите гласят, че били заключвани в наблюдателната кула, откъдето скачали и слагали край на живота си. До кулата няма как да се стигне, но имаше хубава гледка към нея от едно малко прозорче…

За край на обиколката

Разходката до замъка Девин си заслужава! Приятен отдих сред природата и един красив поглед над завоя на Дунав и вливащата се Морава. Възможност да се разгледа заобикалящата ги зеленина около тях, нарушавана само от покривите на малкото къщи в подножието на замъка…