Алековите водопади / Aleko Waterfalls

Ето, че почти стана време за новия сезон на водопадите! Започвам да ви подготвям със свежи идеи за красиви местенца за отдих и ще започна с едни от най-близките и достъпни водопади до София – Алековите водопади. Тази красива водна каскада се намира във Витоша и е разположена на река Скакавица. Не очаквайте нещо огромно… те не са големи, но са на няколко пада и са изключително красиви, когато са пълноводни.

Как да стигнем до Алековите водопади ?

Разходката ни стартира от паркинга над Драгалевски манастир. Това ни е отправната точка и от тук започва пътеката към Алековите водопади. Всъщност, водопадите са известни и още като „Скоковете“ или „Скакавица“, но през 1910 г. официално са кръстени на Алеко Константинов. От паркинга поемаме по пътеката към Симеоновските езера. Тя свързва кварталите Драгалевци и Симеоново и е страхотно решение за пролетните уикенди. Целият маршрут до езерата отнема около 1 час… в зависимост от темпото и броя на снимките или селфитата по пътя… Имайте предвид, че пътеката често е кална и е добре да сте подготвени с удобни и стабилни обувки. По пътя към водопадите се минава и покрай Драгалевския лифт, откъдето се разкрива възможност за панорамни снимки към София.

Минавайки край малки ручейчета се стига и до най-красивата панорамна гледка над града. Има голяма скала, на която можете да си направите снимки на спокойствие. Гледката е страхотна и си заслужава да и се насладите за няколко минутки.

Самите водопади

Непосредствено след нея са и Алековите водопади. Днес те са защитена природна забележителност в Природен парк „Витоша“. Най-добре е да ги посетите през пролетта, тогава са най-пълноводни и растителността е благосклонна към възможност за снимане. Преминаването през тях също изисква добри обувки, понеже камъните са мокри и трябва да се внимава, а пътеката минава точно през водата. Има възможност да се докоснете и до самите падове! Не са много високи, но пък са много красиви.

Може да продължите с разходката и до Симеоновските езера, да хапнете там и да презаредите за пътя наобратно. Не са нищо впечатляващо, но има изградени места за отдих. Цялата разходка няма да ви отнеме повече от 3 часа и ще ви зареди с много положителни емоции и чист планински въздух.