Кварталите на Барселонa от Монтжуик до площад Испания / The neighborhoods of Barcelona from Montjuic to Spain Square

Продължаваме с разходката из Барселона! Ако си мислете, че приключихме след третата част… е, не сме! Обиколихме не малко от популярните забележителности на града, но сега предстои една от най-интересните разходки… Ще се повозим на лифт над центъра на града, ще се полюбуваме на красива гледка от високо, ще се спуснем по хълма Монтжуик, чак до площад Испания…  Започваме поредната порция от „Кварталите на Барселона“!

(Ако не сте прочели предните три части… може да ги намерите в края на тази! 😉 )

Изкачване към Монтжуик

Хълмът Монтжуик се издига над пристанището, на юг от центъра на града. Много туристи го изкачват за да посетят замъка на върха. Но… ние ще се спускаме! Точно така, ще ви издам една от тайните да стигнете до хълма, която ще ви даде различен поглед над Барселона! Може също да се изкачите пеша до замъка или да стигнете до там и с фуникуляр, който е включен към градския транспорт. Но… така няма да може да видите едни от най-красивите гледки към града… Затова ви съветвам да не го правите и директно да се насочим към въжения лифт!

Да, Барселона си има лифт, който минава над пристанището и сърцето на града – La Rambla. Гледки, оставящи ви без дъх! Откъде да го хванем? Първата станция на въжената линия е на пристанището – San Sebastián Tower. Цената на еднопосочния билет е 11 евро. Може да разгледате повече подробности за лифта ТУК. Имайте предвид, че отваря в 10:30, а през зимата в 11:00 часа. Нещо, което затвърждава тезата ми, че испанците не бързат за никъде и започват работа късно… Това пък е прекрасна възможност да стартирате деня с кафе в района около брега! Билети се закупуват от касата на кулата, става доста бързо.А гледките от лифта… Смея да твърдя, че това са най-красивите гледки от високо в Барселона!

В подножието на хълма

Последната станция Miramar се намира в подножието на хълма. Остават ни около 20-тина минути разходка към замъка Монтжуик на върха. В района има множество градини и паркове, които дават възможност на местните да се изолират максимално от градската среда. Най-прекият път нагоре минава през градините Mirador. Може да седнете там за няколко минути отдих и наслада и да се полюбувате на красивата водна каскада. А от там също има не лоша гледка към пристанището.

Замъкът Монтжуик (Castell de Montjuïc)

И вече сме най-отгоре! Входът за замъка е около 5 евро. Извисяващ се от върха на около 180 метровия хълм, замъкът се е превърнал в символ на подтисничеството на града от страна на Мадрид. Днес тук гордо се вее каталонският флаг, но това е така едва от 2007 година, когато е върнат на Каталония. Датира от XVII век! Впечатление правят дълбоките ровове и здравите опорни стени. Мястото е имало различно предназначение през годините – от отбранителна крепост до затвор. Повече за историята на замъка е разказано в някои от галериите вътре. Днес се използва за домакин на разнообразни събития и прожекции. Особено популярна дестинация и заради гледките към града.

Спускането…

От тук надолу към града има изобилие от места, които да посетите! Първа спирка може да ви е Ботаническата градина (Jardí Botànic de Barcelona), която е малка, но много красива. Друго интересно място е Фондация Жоан Миро (Fundació Joan Miró). Тук са изложени над 10 000 творби на един от най-известните художници-модернисти на XX-ти век. Ние обаче скипнахме и двете и се насочихме директно към Олимпийския комплекс.

Олимпийският ринг на Барселона (Anella Olímpica)

Олимпийските игри през 1992 г. преобразяват коренно туризма в града. Посетителите са смаяни от създадената инфраструктура и прекрасната архитектура. Така прожекторите са насочени към Барселона и Каталонската столица привлича вниманието на целия свят. Комплексът е известен като Олимпийският ринг (Anella Olímpica) и включва сградите наоколо – спортната зала Сант Жорди (Palau Sant Jordi), високата 188 м Комуникационна кула на Сантяго Калатрава(Torre de Telecomunicaciones) , плувният комплекс Пикорнел и олимпийският стадион Луис Компанис. Всъщност олимпийският стадион е построен още за игрите през 1936 г., които трябвало да се проведат в Испания. Избухването на Гражданската война ги премества в Германия. Така стадионът е реконструиран за Олимпиадата през 1992. Съоръжението побира 65 000 души и може свободно да надникнете през една от терасите.

Музеят на селото – Побле Еспаньол (Poble Espanyol)

Само на няколко минути от комплекса се намира и едно от най-красивите и посещавани места на хълма – Музеят на испанското село „Побле Еспаньол“. Можете да си вземете билет онлайн с 10% отстъпка от сайта на комплекса – ТУК. Мястото е построено по случай домакинството на Барселона на Световното изложение през 1929 г. Прекрачите ли прага му, попадате в една архитектурна смесица! Архитектите му са обиколили над 1600 селища от цяла Испания (и част от Португалия) в търсене на най-достойните сгради и площади, които да намерят своето място в Побле Еспаньол. Тук са възпроизведени 117 типични места от цяла Испания! Докато се разхождате покрай постройки от Кастилия, завивайки зад ъгъла ще попаднете сред белосани Андалусийски къщи и висящите по стените им цветя…

Енергията на мястото е неописуема, можете лесно да се насладите на архитектурата на цяла Испания. Прекрасните площади допринасят това място да е предпочитано за отдих и почивка и посещавано от хиляди туристи. Всъщност е трябвало да бъде разрушено веднага след изложението… Благодарение на интересът, който е предизвикало, днес все още можем да му се наслаждаваме! Има и множество ресторанти, където да седнете и разпуснете с чаша кафе или сангрия… А защо не и паеля! Нашият избор се спря на Tapes Tapas – малко традиционно ресторантче на тихо и спокойно площадче…

Площад Испания (Plaça d’Espanya)

Преди да се отправим към красивия площад Испания, минаваме покрай Националния музей на изкуствата… И тази сграда е построена за Световното изложение през 1929 г., а вътре се помещават съкровищата на каталонското изкуство… И… музеят е затворен в понеделник… Нещо, което не проверихме предварително! Решихме да не се връщаме в един от следващите дни и може би това беше грешка… Но така си оставих причина да посетя града отново!

Сградата и огромните и стълбища впечатляват сами по себе си… А гледката от нея към площад Испания е пленяваща… И тук идва следващата причина да посетя Барселона отново… Магическите фонтани! Естествено… трябва все нещо да е в реставрация. И реално… фонтани нямаше…  Надявам се следващия път да работят!

Самият площад… Вървейки към него хвърляме по някой поглед назад… Няма как, гледката си заслужава… А площад Испания е едно от многото пулсиращи сърца на Барселона… Очарователен! Въпреки забързания си трафик и многото туристи, ползващи го за отправна точка… Двете венециански кули се извисяват на около 50 метра, обособяващи началото на улица Кралица Мария Кристина… Можете да предположите, че в този си вид площадът е пременен за Световното изложение през 1929 г…. А вечер, когато работят фонтаните естествено, тук е една от най-оживените точки на града! Остава да се види следващия път…

А за финал на деня… може да посетите близкия търговски център Las Arenas – от другата страна на площада. Някогашната арена за корида е пълна с магазини и е място за коктейл с гледка към площада (и тя ми остана за следващия път…). А моят избор беше шмугване из уличките на Ел Равал и разходка към Ла Рамбла…