Тасос / Thassos

За гръцките острови каквото и да се каже… ще е малко! Славата им се разпростира до туристи из цял свят! Но когато стане въпрос за островна почивка, близко разстояние, красива природа… в съзнанието на българите изниква само едно място – остров Тасос!

Къде се намира и как да стигнем?

Тасос е най-северният гръцки остров. Близостта му до България го превръща в много достъпна и желана дестинация за нас. Намира се на около 180 км от КПП Кулата и на около 120 км от КПП Маказа. Освен това е сравнително близо и до големия град в беломорието – Кавала.

За да стигнем до Тасос е необходимо да се качим на ферибот, като вариантите са два – от Керамоти или Кавала. Препоръчвам ви да използвате този от Керамоти! От там фериботите са на значително по-малък интервал от време. През летния сезон са на 15-30 мин и пътуването продължава не повече от 40 мин. От Кавала има по 4-5 ферибота за целия ден, а времетраенето е двойно. И последен аргумент… от Керамоти е една идея по евтино J Цената за автомобил бе 20 евро, а са пасажер по 5 евро.  Актуални цени и часове на фериботи може да намерите ТУК.

 Разгледайте опции за коли под наем на Тасос.

Качваме се на ферибота

Фериботите тръгват от пристанището на Керамоти, а да се ориентирате до там е елементарно. Пътят е идеално обозначен с табели! Организацията по качването също е перфектна. Позиционираш автомобила и се наслаждаваш на приятната разходка до острова. За децата най-голямата атракция са чайките, които съпровождат корабчето по целия път до Лименас (столицата на Тасос). Явно свикнали туристите да ги хранят, някои от тях не се свенят да си хапват солети и царевични пръчки директно от пръстите на пътуващите.

Спирка в Лименас

Фериботът ни оставя на пристанището в град Лименас, още познат и като град Тасос. Това е най-големият град на острова и може да се каже, че тук е „по-живата“ част или пулсиращото сърце на Тасос. Има една идея повече нощни барове и обикновено е по-привлекателна дестинация за младите посетители. Естествено, Лименас разполага със страхотни плажове, като Ла Скала (La Scala), но решихме да се отдадем на южната част на острова и директно се отправихме към Лименария. Разстоянието не е голямо, около 40 км.

По пътя към Лименария

Има два варианта да стигнете от Лименас до Лименария – по западното или по източното крайбрежие. Хубаво е да знаете, че източното е много по-планинско и пътищата са по-трудни и с много завои. Всъщност… почти целият остров е планински и наситен с множество иглолистни и широколистни гори във вътрешността. И въпреки това, по голямата част от пътната инфраструктура е много добра! А цялата му обиколка е около 100 км.

Избираме маршрута по западната му част, заради по-кратката продължителност и факта, че минава точно покрай брега, което разкрива страхотни морски пейзажи. Тази част разполага с редица по-малки и непопулярни плажове. Има и няколко рибарски селища. Подобно е Skala Marion, след което се разкриват едни от най-красивите гледки към Егейско море… в тази част на острова – ТУК.

Място за нощувки – Villa Platanos

Лименария е вторият по големина град на острова и много добър вариант за нощувка. Местното население е около 2 000 души. За два дни е невъзможно да се насладим напълно на Тасос и да видим всичко! Необходима е поне седмица, за да може да се обходи целият остров!  Целта на това пътуване бе южното крайбрежие и малка част от източното (най-известният плаж). Това е причината да изберем Лименария.

За да се насочите към правилен избор за отсядане е добре да структурирате идеята си за посещение, понеже Тасос разполага с различни варианти – от море и плажове, до планински разходки и китни малки селца. Към средата на септември все още времето бе перфектно за плажуване и решихме, че ще се възползваме пълноценно! Затова и първата ни спирка в Лименария бе да си оставим багажа и да се отдадем на студена бира и разпускане на плажа. А стаята ни бе в малко хотелче в края на града, което за цената от 30 евро за две вечери (за двама души) си беше супер – Villa Platanos.

 Разгледайте още места за настаняване в Лименария

Booking.com

Първи плаж на Тасос

Централният плаж на Лименария със сигурност не е сред най-добрите на острова и това беше причината да се запътим към близкото заливче Нотос (Notos beach). От главния път има табела, която подсказва къде да оставите автомобила. До плажа предстои спускане и гледка към няколкото плаващи яхти и… очертанията на намиращия се отсреща планински полуостров Атон! Но след слизането се оказа препълнено и решихме да се насочим към друго място – Псили Амос (Psili Ammos).

Любимият ми плаж на Тасос – Псили Амос (Psili Ammos)

Е, тук вече попадаме на райско кътче! Има широк паркинг с множество маслинови дръвчета и e напълно безплатен! Най-вероятно в разгара на сезона е пълен, но през Септември имаше достатъчно място. Същото се отнасяше и за плажа. Принципно славата му е на малко по-шумно място и привлекателна дестинация за младежи, но си беше много спокойно. Плажът разполага с прекрасна пясъчна ивица, а водата е кристално чиста! В буквален превод името му означава „фин пясък“ и това наистина е така. Във водата няма камъни, но на места рязко става дълбоко и трябва да се внимава.

В края му има едно малко заведение на скалите, където решихме да се разположим – Blue Velvet – Beach bar. Много приятно място с ненатрапчива музика, шезлонги, хамаци и всякакви варианти за сядане. Да не говорим за студената бира и таблата на бара, които могат да допринесат за пълноценната почивка! Безспорно най-хубавата част от плажа!

Залез и вечеря в Лименария

Толкова бе приятно на Psili Ammos, че си окъсняхме бая и прегладняхме! Един бърз душ и успяхме да се насладим за кратко на залеза. Залезите в Лименария са приказни… На фона на чадърите по централния плаж и висящите октоподи на заведенията… Изборът за вечеря бе Таверна Агистри, като повече за местата за хапване може да прочетете в Местенца за хапване на Тасос. Гръцка салата, тарама и октопод са неща, които задължително трябва да се опитат!

Втори ден на Тасос

Вторият ден е отреден изцяло за плажуване! Зеленият остров, както е познат Тасос, разполага с разнообразие от привлекателни плажове, а по мое мнение… най-красивите са точно в южната част! Някои от тях са разположени между обширни борови горички и скътани в малки заливчета. Няколко такива си бяхме избрали за деня…

Почти всяка отбивка по пътя разкрива красива панорама към Бяло море.  Една подобна е точно над плаж Ливади (Livadi beach)! До последно се чудих, дали да го включим като дестинация и в крайна сметка от тук си остана само тази снимка…

Плаж Парадайс (Paradise beach)

Малко над 30 км или около 40 мин… Толкова е разстоянието от Лименария до може би най-красивия плаж на острова – плаж Парадайс (Paradise beach)! Пясъчната ивица е достатъчно широка, а пясъкът е най-финият на Тасос! Водата е кристална и без проблем ще видите щъкащите рибки. Освен това е много плитка и може смело да влизате навътре. От едната му страна се простират гъстите гори, а скалите в другия край осигуряват добра видимост към целия залив…

Възползвахме се от единственото кафене на плажа, но честно казано… не си заслужава… Шезлонгите се заплащат отделно, около 8 евро за 2 шезлонга. Напитките са на приемливи цени, но заведението е пълно с котки, които не се плашат от нищо и са малко нахални… Има и не малко оси, навъртащи се около посетителите!

Оставяйки на страна това, общото впечатление от плажа е много положително. Предразполага за приятна почивка и пълна релаксация.. Много тихо и спокойно. А гледката към отсрещния остров Кинира придава допълнителна екзотика!

Време за обяд

За обяд се бяхме спрели на едно от най-популярните места на острова – Archóntissa. За жалост… имаше частно събитие и не допускаха външни посетители… Все пак се полюбувахме на разкриващата се гледка към северния плаж на местността Алики.

Плажът Алики (Aliki beach)

Бързо си намерихме алтернатива! На гърба на видяното плажче се намира южният залив Алики (Aliki Beach). Бях го планувал за посещение веднага след обяда, но нещата се ускориха и решихме директно да хапнем там! Taverna Leonidas е едно много свежо и цветно местенце, където опитахме гръцка мусака и гирос (повече може да прочетете в Местенца за хапване на Тасос). Заливчето впечатлява още от пръв поглед със спокойните си кристални води.

Докато се настаним на заведението и поръчаме, реших да направя една бърза разходка в близката борова горичка и да видя още една гледна точка към крайбрежието. Сянката създава лека прохлада, а пътеката обикаля цялото полуостровче. Оказа се, че води към древни останки от 7 в. пр. н. е.! До там не стигнах, но успях да се полюбувам на няколко самотни рибарски лодки.

Към Гьола

Алики бе малко препълнен и решихме, че сме видели достатъчно от него. А и дъното бе осеяно с множество камъни… Решихме да се отправим към Гьола, друго много популярно място на Тасос! Разстоянието между двете отнема около 15-тина минути. Като цяло, всичко на острова е близо и шофирането въобще не натоварва!

Направихме огромна грешка още в началото, като оставихме колата на разклонението до главния път… До Гьола трябваше да вървъм около 15-20 мин… сред огромен прахоляк и неистова жега… Да, пътят до долу не е много добър и паркингът е платен, но със сигурност е по-добрият вариант да се слезе с автомобила…

Може би леко негативно настроени и смазани от жегата… Гьолът не ни очарова! Не липсваха желаещи да скочат от най-високите терасовидни скали в естествено образувания басейн. За края на сезона водата все още бе изключително бистра, въпреки трудната циркулация. По-интересни ни бяха множеството маслинови дръвчета по пътя и обикалящите в района яхти. Заради морската влага на Тасос, маслиновите дръвчета никнат и по скалите!

Следобеден плаж – отново Псили Амос (Psili Ammos)

Искаше ни се да измием разочарованието от Гьола и нямаше по-добър вариант от Псили Амос. Това място наистина се превърна в любимото ни! Следобедното слънце не бе толкова силно, а на барчето върху скалите (Blue Velvet – Beach bar) падаше сянка и бе само за нас. Останахме до първите оранжеви цветове в небето…

Разходка из Потос и вечеря

Малкото селце Потос ни се видя интересна дестинация за вечерна разходка, а и набелязаното заведение за вечеря бе близо до него, та решихме да ги съчетаем. Да паркираш в Потос през септември се оказа трудно, не ми се мисли как е в разгара на сезона… Свободно място си намерихме чак до табелата за край на селото, но за щастие разстоянието до централната част въобще не е много!

В миналото Потос се е явявал пристанище на старата столица Теологос, намираща се във вътрешността на острова. Смята се, че тук водите на Егейско море са най-дълбоки и наситени с разнообразен морски живот… Затова около Потос се ловят най-много октоподи и калмари!

Днес е курортно селище, примамващо младите с красивия си централен плаж, множеството таверни и заведения и тесните калдъръмени улички, осеяни с различни магазинчета. Тях обиколихме и ние и не пропуснахме да си вземем от известният боров мед, който се прави на острова. Едно от производствата на местните, което предизвиква огромна гордост у тях. Ще видите и всякакви сувенири и разнообразие от местни маслини и зехтин.

За вечеря се спряхме на Tavern Klimataria  – най-вкусното място, където хапвахме на острова! Огромни калмари, напълнени с топящо се в устата фета сирене… Повече четете в Местенца за хапване на Тасос.

Ранно утро на Тасос

В последния ни ден ми се искаше да зърна още няколко заливчета, на които не успяхме да плажуваме. Да се посетят всички плажове на о-в Тасос за два дни… граничи с невъзможното. Но човек може поне да се опита да види максимално много!

Плаж Металия (Metalia beach)

Малкият плаж в края на Лименария се намира до бивша немска фабрика за преработка на метали от рудници. Всъщност, точно тази фабрика е причина градчето да е толкова заселено в момента. Тя отваря врати в края на 19-ти век и привлича работници от старото планинско село Кастро, които в последствие се заселват в Лименария!

Определено е интересно място, някак си странно и мистично! Още в началото има кръг от каменни произведения, изобразяващи зодиите и месеците. Ивицата е много приятна и с хубав пясък. Плажът е обособен с чадъри и има един бар, който се грижи за нуждите на летовниците. Тук се организират различни фестивали и събития, но в ранните часове на утрото е запазен само за мен!

Втори опит с плаж Нотос

Помните ли неуспеха ни в първия ден с малкия плаж Нотос? Е, не се отказах! Исках да видя това райско кътче и да направя малко снимки. Оказа се, че около 8 часа сутринта не е толкова препълнено. И все пак… не бях първи там… Имаше няколко посетители, заели места на първа линия до морската вода и чакащи появата на по-топлите слънчеви лъчи. Нямаше и следа от вълни в морето! Водата бе толкова спокойна, че цялото морско дъно се разкриваше пред обектива. Покатерих се на близката скала за няколко кадъра към цялата ивица. Страхотно и спокойно място, когато не е претъпкано с туристи.

Сутрешна разходка в Потос

Така и така съм около Потос, искаше ми се да хвърля един поглед и на централния плаж. Сутрешната атмосфера на селцето няма нищо общо с вечерната! Пустите улици и тепърва отварящите заведения са някак си самотни… Няма го шума от силните разговори от масите, смехът на хората, подвикванията на продавачите…

Централният плаж е малко гъсто населен за моите стандарти. Шезлонгите са наредени почти един до друг! Всичките са към определени плажни заведения, затова са и с различен цвят. Така по-ясно се разбира към кое заведение спада съответната група от шезлонги и чадъри.

Лименария се събужда

Така и не успяхме да обърнем необходимото внимание на Лименария и сега имаше шанс за реванширане! Една бърза разходка, когато градчето започва да се събужда. Частта по улица Paraliaki към пристанището е очарователна! Множество кафенца, разположени точно до брега, цветни таверни с креативни декорации и множество палми.

Една сутрешна обиколка с чаша кафе е много ободряваща. Тук всеки турист намира спокойствието, което в Лименас липсва. А самото име Лименария в буквален превод означава „по-малкият град“ и подсказва, че тук винаги ще са на втори план. Но по нищо не личи местните да имат проблем с това. Съдейки по китните и цветни къщи, явно не им пречи и липсата на асфалт в по-голямата част на града…

Последен плаж… Мраморният плаж Салиара (Saliara) или Марбъл (Marble)

За финал си оставихме най-известния плаж на о-в Тасос – Мраморният плаж (Marble beach). До него се стига по тесен планински път, който в един момент рязко сменя пейзажа си и зелените дървета стават снежно бели! Трудно е да прецениш… септември или декември е настоящият месец… Действащата кариера за мрамор е превърната в световна туристическа дестинация! Често се случва по пътя да прехвърчат камиони, които допълнително вдигат облаци с бял прах…

И все пак… решихме да му дадем шанс! Паркингът е голям и лесно се намира място за автомобила. Но… трудно излизаш от колата необезпокояван. Няколко магарета те заобграждат и се надяват да получат поне една ябълка, за да се отместят…

Всъщност, мраморните плажове на Тасос са два! Пътят минава покрай Салиара (Saliara beach) и продължава към Порто Вати (Porto Vathy). Двете места са идентични, като изключим, че на Порто Вати има малко пристанище с кранове, където мраморът се товари на кораби. Така или иначе до там не стигнахме, решихме да се спрем само на Марбъл бийч.

Мястото безспорно се е превърнало в много известна дестинация и очаквано бе пренаселено. Все пак, в средата на месец септември си намерихме два шезлонга и чадър за около 15 евро. За стандартите на Гърция… малко скъпо. Пясък няма, всичко е в малки бели камъчета. Да, не са много удобни за вървене по тях, но имат две огромни предимства… Първо, не се нагорещяват така, както пясъка и са приятни за ходене в най-горещите часове от деня! И второ… успяват да създадат уникални цветове на морската вода, типични за тропическите острови!

Плажното заведение е с интересни декорации, но е по-скоро малко барче, откъдето да си вземеш вода и кафе… нищо повече… Цените също са завишени!

Цялостно… плажът заслужава да се види! Но да дойдеш за час – два, не повече! Дори и за толкова бяхме неприятно изненадани при връщането на паркинга… Разпознаването на колата не бе много лесно, всички са покрити с дебел слой бял прах. А той е навсякъде, за няколко часа се надишваш доста добре… Със сигурност не е място, на което човек би се върнал с удоволствие…

За финал

Тасос е очарователно място! А дори не успяхме да разгледаме и една трета от него! Вътрешността разполага с няколко интересни селца, а северната част и столицата Лименас, също имат с какво да очароват. Необходима е поне седмица, за да може да се обходи целият остров! Качихме се на ферибота с идеята, че отново ще се върнем…