Солун / Thessaloniki

Първото впечатление за Солун може да не е най-доброто – ужасен трафик, шумни улици, запустели сгради и не особено чист… Но ако успеете да преглътнете тези неща, ще откриете магията му и определено ще ви очарова! Тук се преплитат множество белези от различни влияния и народи. Има по нещо от римляни, византийци, българи, османци, евреи и др. Основан е още през 315 г. пр, Хр. от македонския цар Касандър, който го кръщава на жена си Тесалоника – сестра на Александър Велики. Днес градът е космополитен и приятен за посещение през всеки сезон! Успява да съчетае умело историческите забележителности, крайбрежното безгрижие и модерния начин на живот.

Къде се намира и как да стигнем

Солун е основният град в област Македония (северна Гърция) и вторият най-голям в страната. Има собствено летище, което обслужва множество дестинации в цяла Европа. Оттам до центъра на града може да се стигне с автобусна линия 78 (на всеки 30 минути, като билетът е около 2 евро) или такси (около 20 евро). Ако планирате обиколка на района, то по-добре е да вземете автомобил под наем директно от летището, понеже основните офиси на рент-а-кар компаниите са разположени именно там.

 Разгледайте опции за коли под наем в Гърция

Ако пътувате от България, като нас, най-добрият вариант е автомобил! София е на по-малко от 300 км, изминаващи се за около 3 часа и 30 мин, а Бургас на 580 км (около 6 часа и 30 минути). Тол таксите от двете ГКПП до Солун са съответно: от Кулата – около 4 евро и от Маказа – около 15 евро. Пътували сме и по двата маршрута, като пътят е основно магистрала и много лесен за преминаване. Но е добре да имате предвид, че трафикът в самия град е меко казано отвратителен и паркирането е изключително трудно.

Къде да отседнем

Солун разполага с изобилие от места за настаняване! След три посещения в града и отсядане на различни места и райони, успяхме да отсеем най-добрата опция за нощуване. Ако идвате без автомобил, районът на центъра, най-вече площад Аристотел, би ви гарантирал перфектна локация. Но с автомобил е малко по-сложно…

Затова ви препоръчвам #FLH K4 0 City Apartments – страхотно местоположение, на пешеходно разстояние от центъра и възможност за резервиране на паркомясто в открит паркинг в непосредствена близост. Достигането до там е много удобно от входа на града, не е необходимо да обикаляте излишно. Разполагат със страхотно реновирани апартаменти на цял етаж от стара жилищна сграда. Предоставиха ни безплатно бебешка кошара, всичко беше много чисто, ново обзавеждане и просторни помещения. Малък минус е шумът от близкия главен булевард, но в Солун това е нещо обичайно…

Разгледайте още места за настаняване в Солун

Booking.com

Площад Аристотел

Главният площад на Солун е идеална отправна точка за посещение на всичко интересно! Голям пожар унищожава почти целия град през 1917 г, за да може френският архитект Ърнест Хебрард да изработи план за възстановяването му с модерна европейска визия и „френски“ дизайн. В крайна сметка не всички заложени идеи за площад Аристотел са осъществени и през 50-те години на миналия век е завършен в сегашната му визия. Елегантен, просторен и отворен към морето, той е най-оживеното място в Солун и приема всякакви събития, тържества, митинги и др. На него ще откриете множество заведения, всякакви магазинчета, един от най-добрите хотели в Солун (Electra Palace) и разбира се… седналият на пиедестал древен философ, втренчил поглед към безкрайното синьо море.

Квартал Лададика

Квартал Лададика е съвсем близо до пристанището и в миналото там е имало пазар за зехтин, откъдето идва и името му – “лади” (λάδι) означава на гръцки „масло“.  След споменатия вече пожар, този район е почти тотално изоставен чак до 1985 г., когато е обявен от държавата за обект на културно наследство заради уникалния му архитектурен стил от 19 век. Днес е оживено място, приютяващо кафенета, барове, таверни и ресторанти! Павираните му улици са приятни за разходка през деня и препълнени от развеселени хора вечер.

Улица Karipi и пазар Модиано

Още едно притегателно място с вкусни таверни е тайната уличка Karipi. Декорирани с всевъзможни странни предмети, заведенията тук са популярно място за снимки, подходящи за най-взискателните инстаграм профили. Гарантираме, че едно от тях предлага и зверски вкусна храна – The Rouga (прочетете повече в “Местенца за хапване в Солун“).

Пазарът Модиано (Agora Modiano) е историческо място, това е бил централният хранителен пазар на Солун! Построен е от еврейския инженер Ели Модиано върху останките на някогашната синагога, унищожена от големия пожар. Въпреки че е класифициран като исторически паметник, пазарът почти умира през 2016 г., когато повечето магазини са изоставени… Близо 6 години местните трепетно очакват промените в собствеността и пълната му реставрация, за да може през 2022 г. да го видят отново жив!

Днес е дом на 75 магазина, предлагащи огромно разнообразие от вкусове. Дори и да решите само да се разходите из него, няма да съжалявате! Но съм сигурен, че ще се изкушите да опитате някое от страхотните печива на любимата ни пекарна 72H Artisanal или пък от апетитно изглеждащите локуми и халви. Може да се запасите с подправки за дома, вино, тахан, зехтин и какво ли още не…

Църквите на Солун

Сред най-важните културни паметници в града са раннохристиянските и византийски църкви, като някои от тях влизат в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1988 г. Може би най-красивите мозайки се помещават в църквата Св. Димитър (Agios Dimitrios). Според легендата, именно на това място е убит Св. Димитър Солунски през 305 г. от римляните. Първоначално е построена малка оратория през 4-ти век, а впоследствие през 5-ти век трикорабна базилика, чиято структура е изцяло преобразена в петкорабна през 7-ми век. По време на османското владичество в Солун, църквата е превърната в джамия, а пожарът през 1917 г. унищожава голяма част от нея… Възстановена е чак няколко десетилетия по-късно, през 1949 г.

💡 Роденият през 3-ти век в Солун светец е закрилник на града, а мощите му се пазят именно в храма. Честванията на Димитровден (26-ти Октомври) са грандиозни и включват внушително шествие из главните улици!

Друга важна византийска църква, носеща почетното звание „Катедралата на Солун“, е Света София (Agia Sofia). Построена е в края на 7-ми и началото на 8-ми век, върху руините на вероятно разрушена от земетресение базилика от 3-ти век. Счита се, че е строена по образец на съименника си от Константинопол.

Ще е трудно да обиколите всички църкви, но може да погледнете и Света Богородица Медникарска (Panagia Chalkeon). Построена е по времето на Македонската династия, през 1028 г., върху някогашен езически храм. В района са били разположени медните търговци, откъдето и идва името на храма („chalkos“ или „χαλκός“ на гръцки означава „мед“). И тя е превърната в джамия при османците, носеща името Казанджилар (Kazancilar Camii) през 1430 г. и остава такава чак до 1912 г.

Полу-пешеходната улица Dimitriou Gounari

Трафикът на Солун е едно от най-натоварващите неща в града и изцяло пешеходните зони са много малко из централната част. Една такава е полу-пешеходната улица Dimitriou Gounari. Тя е дълга около 1 км, започва от брега и води до някои от най-емблематичните забележителности. Ако търсите сувенир за спомен от Солун, на нея могат да се открият множество страхотни магазинчета! Само едно леко отклоняване пък, може да ви разкрие една от любимите ми гледки към Бялата кула… Малко по-различен поглед, с градски привкус и цветни нюанси от дръвчетата в края (точната локация е улица Filikis Eterias – ТУК).

Римските следи

Арката на Галерий, известна още като “Камарата”, е построена в периода 299 – 303 г. по повод триумфа на Галерий в битката срещу персийците от 298 г. От някогашните осем колони са останали три добре запазени, а те са украсени с гравюри от битките на римския император. Днес този район е любимо място за срещи на местните жители.

Най-важният исторически паметник в Солун е Ротондата! Построена е по заповед на Галерий през 306 г., като първоначалната идея е била да се превърне в негов мавзолей. Впоследствие започва да функционира като християнски храм в продължение на 1200 г., докато не е превърната в джамия от османците. Минарето от този период на историята ѝ е единственото оцеляло в Солун! Днес служи предимно за музей и изпълнява църковни обслужвания само на празници. Входът за посещение е около 2 евро, а вътре могат да бъдат видени някои запазени мозайки, считани за едни от най-добрите образци на раннохристиянско изкуство.

💡 Ротондата е най-старият религиозен храм в цяла Гърция!

Един от най-древните обекти в града е Римският форум. Той датира от 2-ри век и се счита, че е функционирал активно до към 6-ти век. Интересно е, че е открит случайно през 60-те години на миналия век. Комплексът не е много голям, като представлява терасовиден форум на два етажа, включващ две бани и малък театър, използван също и за гладиаторски битки.

Крайбрежната алея

Безспорно любимото ни занимание в Солун са разходките край брега! Може да започнете с района около бившите пристанищни складове, където днес е обособена страхотна зона за релакс. Частта на крайбрежната алея около центъра, в отсечката до Бялата кула, е около 1,3 км и е сред най-оживените градски части и перфектен избор за наблюдаване на залеза. Заведенията са с обърнати към морето маси и ви съпровождат по цялата ѝ дължина. Излъчващото безгрижие на всичко около вас е завладяващо!

След кулата следват още около 3 км пешеходно пространство, известно като Nea Paralia и допълнено с различни зелени зони, детски площадки и съоръжения на открито. Няма как да пропуснете внушителния монумент на Александър Македонски, яхнал своя кон. Също и най-фотографираното място в Солун – арт инсталацията с чадърите, дело на гръцкия скулптор Йоргос Зонголопулос. Заслужава си да бъдат посетени както през деня, така и при свечеряване, когато оранжевите нюанси на небето прозират през мрежестата им конструкция… Повече за чадърите и снимането на залеза около тях, може да прочетете в статията „Залез… Чадъри… Солун!“.

Бялата кула

Символът на Солун е Бялата кула! Построена е от османците през 15-ти век върху останките на древна византийска кула, с цел подобряване на укрепленията. Основно е използвана за затвор, където са се извършвали изтезания и масови екзекуции. Това ѝ носи прозвищата „Кулата на еничарите“, „Кулата на кръвта“ и „Червената кула“. Сегашното си име получава в края на 19-ти век, когато е варосана в бяло и „прочистена“ от всички злини, случвали се там. След като гърците си връщат Солун през 1912 г., тя се превръща в символ на града! Задължително влезте в нея, за да разгледате помещаващата се там музейна експозиция и най-вече да се насладите на страхотната гледка от върха.

Крепостните стени и Триъгълната кула

За още впечатляващи панорамни гледки и друга опция за посрещане на залеза, може да предприемете изкачване към Триъгълната кула (Trigoniou Tower). Най-лесният ориентир е да следвате добре запазените крепостни стени, отвеждащи към „балкона на Солун“, както е наричано мястото. Предлагам ви да тръгнете от родната къща на Мустафа Кемал Ататюрк, където са изложени много лични вещи на основателя на модерна Турция.

Бъдете готови да се поизпотите, защото изкачването си е сериозно, но пък гледката си заслужава… Особено тази от най-впечатляващата кула на някогашните градски укрепления. Под вас е целият град, прегърнал Термейския залив!

💡 Може да продължите изкачването още 500 м нагоре, където се намира Акрополът на Солун – Хептапиргион. До 1989 г. е бил затвор, но днес е отворен за посещения.

Старият град (Ано Поли)

Ако сте избрали изкачване покрай стените, то задължително направете спускането надолу през калдъръмените улички на стария град (Ано Поли). Горният град, както е известен този квартал, е единствената жилищна част от Солун, оцеляла след пожара през 1917 г. и непокътната от последвалите реконструкции на града. Някои от старите градски къщи са обновени, но все още носят духа на отминалите времена. Из тесните улици са скрити очарователни площадчета! Преди да се впуснете в изследването му, отделете няколко минути на площадката в двора на манастира Влатадон (ТУК), за да се полюбувате на още една гледна точка към панорамата над града.

Кулинарната сцена

Солун е изобилие от кулинарни предложения! Ресторанти и барове има на почти всеки ъгъл… Заслужава си да прекарате няколко дни само в обикаляне на приятни места за хапване и пийване. Започвайте деня в някоя пекарна, обикаляйки из улиците на града с чаша кафе или пък с мързелив брънч, където да опитате нещо по-модерно. Обяд на крак – гирос или сувлаки, с прекрасна гледка на някоя пейка около Бялата кула. А може и пресни морски предложения, с чаша домашно вино. Вечерите са за таверните, с жива музика и много настроение. Но най-трудно ми е да ви опиша всички сладки изкушения, дебнещи отвсякъде… Може да прочетете за някои Местенца за хапване в Солун, които сме посетили и са ни харесали.