река Ерма / Erma River

Красотата на местността Краище е неоспорима! А около град Трън се крие още една забележителност – ждрелото на река Ерма. Бурните води на реката са си направили път през високите скали и са образували един прекрасен каньон!

Къде се намира?

Ждрелото на река Ерма се намира на само 4 км от град Трън и на 85 км от София. След красивия център на Трън, трябва да се завие на север и да се излезе от града. След няколко минути се стига до добре обособен паркинг, където може да се остави автомобила. Там е изградена и огромна къмпинг зона за барбекю и пикник. Носят се аромати на прясно изпечена мръвка, а глъчката от бягащите навсякъде деца оглася поляните.

По Трънска екопътека – ждрелото на река Ерма

Стартът на екопътеката е добре обозначен и лесен за откриване! В далечината се виждат двете канари, които оформят красивия каньон. Пътят започва с леко изкачване и стръмно спускане към първото мостче над реката. Разминаването с връщащите се хора става чрез изчакване. Мостът е доста стара конструкция и звучното скърцане при преминаването му е леко притеснително… А водите на река Ерма през пролетта се бушуват яростно и предразполагат за красиви снимки.

През тунела

Още малко изкачване по добре обособена стъпаловидна пътека и се озоваваме пред едно от най-интересните места по маршрута… вход на тунел! Той датира от Втората световна война, когато немците са го прокопали с идеята да изградят железопътна линия за теснолинейка, с която да пренасят оръжия. Проектът така и не се е осъществил… Днес тунелът е с дължина около 150 м, а вътре е прохладно и както може да се досетите… тъмно.

Към село Богойна

Пътеката продължава само направо по равен и широк път и стига до село Богойна. Маршрутът следва реката, но не е от най-интересните. При селото има изграден рибарник, където може да се хапне и продължи наобратно. Там се минава на другия бряг на реката и следва изкачване до близката скала. Гледката отгоре вече е нещо, което си заслужава, но цялата продължителност на пътеката е около 2 часа и 30 мин, а ние не разполагахме с толкова време и малко я съкратихме.

Спускане към река Ерма

Най-красивата част от този маршрут е малко скрита. Тя бе основната ни цел и се намира на 100 тина метра след излизането от тунела. Трябва да се търсят закачените вляво табели, които обозначават необезопасената пътека… А тя представлява стръмно спускане към коритото на реката. При влажно време е нужно да се стъпва с повишено внимание, заради хлъзгавите листа по склона.

Мостчета над водата

За отрицателно време се озоваваме около реката. Тук се намира най-красивата част на екопътеката – мостчетата. Цялата дължина на ждрелото на река Ерма е около 2,8 км, но тук е най-тясната и красива част! Тя е с дължина от 100-тина метра и ширина от само 5 м! В продължение на хиляди години реката си е проправяла път през скалите, за да може да ни представи тези красиви карстови улеи и малки водопади! А изградените мостчета предоставят шанс да им се насладим от възможно най-близко разстояние!

Поглед наоколо

От тази точка коритото на реката се разширява и тече сравнително плавно и равно към село Богойна. А вдигайки глава нагоре се виждат двете високи скали – Жилав камък и Църквището. Пътеката напред продължава със стръмно изкачване иммено към върха на Църквището. Една много съмнителна дървена стълба се подпира на камъка в края на моста… Стига се до върха на скалата, където има изградена наблюдателна площадка. Маршрутът от тук не е добре маркиран и обезопасен, въпреки че е много по-кратък от главния през селото. Ако искате да се качите до горе е добре да се върнете към отбивката и да продължите по основната пътека.

Пътят обратно

Наобратно решихме да минем по „царския“ път, така да се каже. Връщайки се през тунела, пропуснахме отбивката при жълтата табела „опасен участък“ вдясно и продължихме направо. Той е хубав и равен и излиза на главния асфалтов път преди паркинга. Малко по-заобиколен е, но лек и приятен. Интересното е, че целият път през тунела до село Богойна се използва и за преминаване на автомобили! Разминахме се с няколко… Разходката край реката е много приятна и е страхотна идея за комбинация с някое от другите интересни места в района.