Акаба / Aqaba

Последният ни ден в Йордания… За предните два успяхме да посетим основните точки в плана, а именно Петра и Вади Рум. Полетът ни бе чак вечерта и имахме почти цял ден за лежерна и разпускаща разходка из Акаба, след безкрайното ходене и катерене през последните дни.

Къде се намира и как да стигнем

Акаба бе базовият ни лагер в това пътуване. Намира се в югозападната част на Йордания и е най-важното пристанище на страната. В близост до града са две от основните забележителности на арабската страна – скалният град Петра (125 км) и пустинята Вади Рум (70 км).

Най-добрият вариант за пътуване до Акаба е с полет до малкото местно летище. Няколко нискотарифни авиокомпании предлагат полети до града на много достъпни цени, което определено отваря широко вратите за развитие на местния туризъм. Отседнахме в TAJ Hotel – много чисто, любезен персонал и на изключително добри цени!

Самият град е малък и освен за да се придвижите от летището до центъра, за другаде няма да ви е необходим транспорт. Aко нямате запазен автомобил под наем, трансфер от хотела или личен шофьор за престоя в Йордания, тарифите на такситата по този маршрут са 10-15 JD.

Разгледайте още места за настаняване в Акаба

Booking.com

Повече за Акаба

Разположен между двата континента (Азия и Африка) и по брега на Червено море, апетитният район е бил заселен още от 10-ти век преди н.е., а в по-късни времена се оформя, като важен търговски център. Множество военни конфликти и размирици бележат периода на развитие на Акаба през 20-ти век, но днес изглежда, че тези времена са останали в миналото. Градът започва да се формира като желана туристическа дестинация и променя драстично инфраструктурата си. Огромни площи около центъра се реновират, а нови и модерни сгради се строят за отрицателно време.

Разходка из центъра – по Al-Hammamat Al-Tunisiyah

Тази главна улица е сърцето на града. Разположена е между две от основните кръстовища на Акаба. Започваме разходката от Princess Haya Circle. Кръговото кръстовище е прекрасно облагородено и е едно от най-фотографираните места в Акаба. Наподобява изкуствено езеро, а в него е изникнал цял оазис от палми. Изцяло реновирано през последните години, за да покаже развитието на инфраструктурата спрямо туризма.

По средата на платното за движение е градският парк. Множество зеленина, сенчести дървета и водни каскади. Любимо място за разходка на местните! Паркът покрива почти цялото пространство между двете кръгови кръстовища. Второто кръгово (Great Arab Revolt Circle) е по-просторно и достъпно за пешеходци и е обособено като паркова зона.

Разходка из центъра – по King Hussein

Това е основната пътна артерия в града и главната улица край брега на Червено море. Безброй палми красят булеварда и допринасят за колорита на града. От едната страна ни е алеята около централния плаж, а от другата има предимно хотели, но и най-голямата забележителност в града – централната джамия на Акаба (Sharif Hussein bin Ali Mosque). Блестящият бял камък, изящните арки и високите минарета са видими отдалеч! Джамията е кръстена на лидера на Арабското въстание, довело до създаването на Йордания и е символ на сила и мощ. А високите почти колкото минаретата кранове, са неразделна част от пейзажите в Акаба.

💡 Излишно е да ви показвам множеството магазини със стоки по улиците, те са задължителен елемент в почти всяка азиатска страна. Йордания не прави изключение, а някои от най-добрите места за пазаруване са улиците зад централната джамия и по-конкретно Raghadan и Zahran. Там може да намерите всякакви сувенири, местни билки, подправки, ядки, бижута и куп друго неща. Задължително условие при пазаруването из тях е да се пазарите!

Крепостта на Акаба

Неусетно разходката стига до най-емблематичната забележителност в града – крепостта! Признавам си… мястото не изглеждаше така, както си го представях. Районът е в процес на обновление и предполагам скоро видът му ще е много по-приветлив. Това е един от малкото запазени исторически паметници в Акаба. Построен е от кръстоносците през 12-ти век, а впоследствие играе ключова роля за успеха на Арабското въстание над Османската империя.

Централният плаж – Al-Ghandour Beach

Точно до крепостта е централният плаж на Акаба. Той е предназначен предимно за местни, които се къпят с дрехите във водата. Рядко се срещат туристи, а и те самите бързо се отказват от плажуване след множеството погледи към тях. Друг фактор, който може да ви откаже, е мръсотията… Брегът и водата са изключително мръсни! Предназначени за туристи са частните плажове на луксозните хотели и южният плаж, който е на няколко километра от центъра. Въпреки че не е много подходяща за слънчеви бани, плажната алея е едно от най-приятните места за разходка.

Гмуркане

Гмуркането е сред най-интересните неща, които могат да се правят в Акаба! Има множество клубове, които предлагат услугата. Дъното на Червено море е едно от най-впечатляващите за разглеждане и определено тази активност си заслужава. Особено ако разполагате с достатъчно време, за да се спуснете 14 км на юг до Японските градини и потопения кораб, където изживяването е още по-запомнящо се.

Лодка с прозрачно дъно

За жалост, ние не разполагахме с толкова време, а и гмуркане преди полет не е препоръчително и се задоволихме с бързия вариант за разглеждане на част от морските дълбини – лодка със стъклено дъно. Това е популярна услуга в Акаба и има множество местни лодкари, които я предлагат. Плажът до крепостта е перфектното място, откъдето да си наемете лодка. Разходките обикновено се осъществяват в залива, не много далеч от брега и са с продължителност около 30 мин. Цената варира, но най-често е в порядъка на 20 JD за 4 човека или по 5 JD на човек. Понеже почти нямаше желаещи за разходка, успяхме да спазарим 20 минутна обиколка за 4-ма на цена от 10 JD!

На борда

Водачът ни пусна малко музика за настроение и запали двигателя… Успяхме да видим част от морското разнообразие по дъното – корали, различни риби и морски таралежи. Няма как да се видят някои по-красиви коралови рифове, но се задоволихме и с това. Едно от най-интересни неща при разходката е преминаването над потънал танк, който е на само 6 метра дълбочина и е перфектно запазен.

Пристанището

Решихме да продължим разходката към пристанището на Акаба. Разгледахме паркираните лодки и седнахме на едно от модерните заведения (Joy House), за да изпием по нещо разхлаждащо. Пристанището разделя обществения плаж от по-луксозните хотели с частни плажове. Някои от тях са Movenpick Beach, Kempinski hotel и InterContinental hotel.

Хапване – Rakwet Kanaan

Храната в Акаба е нещо от съществено значение! Имахме две вечери на разположение да посетим някое от местните места (при кацането и след Петра). В града има огромно разнообразие от ресторанти, като голяма част от тях са концентрирани около улицата As-Saadeh.

Бяхме си харесали Rakwet Kanaan и го посетихме още първата вечер. Опитахме различни неща и всичко бе много вкусно! Предлага се голямо разнообразие от ястия, а персоналът е любезен и с удоволствие могат да ви насочат към нещо добро. Цените са нормални за Йордания и за около 15 JD човек може да се нахрани добре. Атмосферата също е много приятна. Опитахме и наргилетата им, които бяха добри! Отново се върнахме при тях за по десерт и наргиле след разходката около пристанището.

Хапване – Papaya

Изпробвахме и още едно заведение – Papaya. Атмосферата вътре е наподобяваща повече на кафене, но храната бе много вкусна, а цените дори една идея по-ниски от Rakwet. Бях си харесал начина на сервиране на шишовете, директно с барбекюто и нямаше как да пропусна да си поръчам. Опитахме няколко местни разядки и рибата им. Всичко бе страхотно! Естествено… не пропуснахме да пробваме и тяхното наргиле!

Панорамна разходка по залез

Пътуването ни в Йордания бе към края си… Махмуд, нашият шофьор, искаше да ни направи панорамна обиколка из града, преди да ни закара на летището. Разходи ни покрай новите квартали и обиколните пътища на Акаба. Показа ни построената през 2014 г. джамия Sheikh Zayed, чиито проект е финансиран от ОАЕ и до някаква степен копира тази в Абу Даби. Спря ни на няколко високи точки, които разкриха страхотна гледка над Акаба, близкия израелски град Ейлат и разбира се… Червено море!

За финал

Акаба е развиващ се град, чийто разцвет и туристически пик тепърва предстои! Инфраструктурата се развива стремглаво, а отношението на местните към туристите загатва за наличния потенциал на града. Идеален е като основна точка за посещения до Петра и Вади Рум, които са задължителна спирка за всеки турист в Йордания! Заслужава си да му се отделят няколко часа… за посещение на някое от модерните заведения, скитане по улиците и малко разговори с местните, които винаги са склонни да си говорят с вас, а вече са научили и някоя друга дума на български…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ