Рагуза / Ragusa

Разделен на два града, намиращи се на различни нива и свързани от множество стълбища и мостове, Рагуза носи неповторим сицилиански характер, превръщащ го в може би най-живописното селище на целия остров! Това е още един бароков шедьовър в долината Вал ди Ното, който си заслужава да бъде посетен…

Къде се намира и как да стигнем

Рагуза е столица на едноименната провинция, разположен върху варовикови скали и обграден от дълбоки дерета. Намира се съвсем близо до Модика (16 км) и Шикли (26 км), чието посещение в района комбинирахме. Летището Комизо, отворило едва през 2013 г., е на само 20-тина км от града и разкрива нови туристически хоризонти към югоизточната част на острова, с полети най-вече от континентална Италия и няколко европейски дестинации.

Ние пристигнахме от летището в Катания (104 км) с автомобил под наем от нашите партньори Autoeurope. За пореден път споделям, но определено това е най-бързият и удобен начин за придвижване из Сицилия! Паркирахме лесно и безпроблемно на просторния Parcheggio Repubblica, който има платена (сините очертания) и безплатна част (белите очертания). Друг удобен паркинг е Area di parcheggio Giardino Ibleo, който също е безплатен.

 Разгледайте опции за коли под наем в Сицилия

Градът е лесно достъпен с автобус и влак от близките Ното, Модика, Сиракуза. От сайта на основната автобусна линия ATS може да се запознаете с повече информация относно разписания и цени, а за влаковите връзки ви съветвам да използвате Trenitalia, откъдето може да се закупят предварително билети.

Разгледайте места за настаняване в Рагуза

Booking.com

Гледката от Santa Maria delle Scale

Какво по-хубаво от това да започнем обиколката на Рагуза с изкачване! Определено предпочитаме да е в началото, отколкото в края на разходката ни… Затова решаваме да се насочим към най-високата точка, за да се насладим на една зашеметяваща гледка към стария град (Ragusa Ibla). Най-популярното място за осъществяването на тази цел е църквата Chiesa di Santa Maria delle Scale и обграждащите я стълби. По целия път нагоре си заслужава да се хвърля по един поглед назад, но това, което се разкрива пред очите ни на върха, със сигурност е една от най-красивите панорамни гледки в цяла Сицилия!

Повече за Рагуза

Корените на Рагуза датират още от 2-рото хилядолетие пр. н.е., като преминава през владение на картагенци, римляни, византийци, араби, нормани, за да се стигне до кралство Сицилия през 12-ти век. Опустошителното земетресение от 1693 г. убива над 5000 души и разрушава почти целия град… Това кара голяма част от населението да потърси по-стабилна почва, за да изгради домовете си наново, което създава изцяло нов, по-модерен град, в лицето на Рагуза Супериоре (Ragusa Superiore). Другите пък решават да възродят изцяло средновековната част Рагуза Ибла (Ragusa Ibla), за да може днес да е обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО и да привлича хиляди туристи със своя изящен сицилиански барок! А стъпалата всъщност са връзката между двата града, които са функционирали отделно чак до 1926 г.

Гледката от Corso Mazzini

Целта ни е изцяло Рагуза Ибла (Ragusa Ibla), но ако разполагате с повече време, оттук може да отскочите до Cattedrale di San Giovanni Battista, която е единственото по-впечатляващо в Рагуза Супериоре (Ragusa Superiore). А докато все още сме в неутралната зона между новия и стария град, заслужава си да се отклоним по виещата се като спирала Corso Mazzini, за да се насладим на още няколко спиращи дъха панорами… Най-любим ми е завоят ТУК, където се настанихме удобно на дувара до лимоновото дръвче и се захласнахме по керемидените покриви под краката ни, допълнени от емблематичния син покрив на Chiesa di Santa Maria dell’Itria и тук-там някоя цветна фасада…

Криволичене из уличките

Време е да се впуснем в скитане из тесните улици на Рагуза… Да се изгубите сред тях е може би най-очарователното нещо, което трябва да направите в този сицилиански град! Оставете се любопитството да ви води… Ще минавате покрай барокови дворци с изящни фигури по фасадите, като Palazzo Della Cancelleria и Palazzo Cosentini, ще се катерите по мостчета и тераси с красива гледка към отсрещни покриви, а колкото и логично да ви изглежда, накъде води някоя улица, ще изпадате в моменти на безизходица, озовавайки се пред нечия входна врата… Местните пък винаги крачат уверено и с иронична усмивка се наслаждават на недоумяващия поглед на туристите.

Централният площад (Piazza Duomo) и Дуомото (Duomo di San Giorgio)

В крайна сметка, колкото и да се лутате… все ще се озовете в сърцето на стария град – Piazza Duomo. Основният акцент на площада безспорно е Duomo di San Giorgio. Бароковото му великолепие е впечатляващо! Въпреки че в днешно време катедралата в Рагуза Супериоре (Ragusa Superiore) е основният храм на града, дълго време този е бил такъв за жителите на Ибла, затова и остава известен като Дуомото. А и носи името на Свети Георги (San Giorgio) – покровителят на Рагуза.

Сградата е построена през 18-ти век, като завършването ѝ отнема около 40 години! Архитект е Росарио Галиарди, проектирал и съименника от Модика (Duomo di San Giorgio Modica), което може да обясни сходствата във визиите им. Обедната почивка е от 12:30 до 16:00 часа, като уцелихме точно този период, затова не успяхме да видим интериора…

💡 Няма как да пропуснем, че Дуомото на Рагуза е един от най-емблематичните фонове за сериала “Комисар Монталбано”. Освен от Шикли, за което вече говорихме, в телевизионната поредица се появяват множество кадри и от Рагуза.

Оттук спокойно може да поемете по пешеходната улица Corso XXV Aprile, която с елегантното си излъчване е любимо място на местните за традиционната „passeggiata“ – вечерна разходка между 17:00 и 20:00 часа. Не по-малко очарователна е и през деня, като на нея са някои от най-красивите барокови сгради в Рагуза. Както и много кафенета, ресторанти, магазини за сирена и колбаси и барове, но по-голяма част от тях са затворени през зимата. Спрете се около Chiesa di San Giuseppe, защото тази църква, поръчана през 18-ти век от бенедиктински монахини от близкия манастир, е още един образец на сицилианския барок!

Градският парк – Giardino Ibleo

В края на улицата попадате в истински зелен оазис… Giardino Ibleo! Изпълнен с огромно разнообразие от средиземноморска растителност, спокойният градски парк е чудесно място за отмора на сянка в горещите дни или за кратко бягство от наситения с барок градски пейзаж. Задължително стигнете до панорамните тераси в края, за да погледнете към заобикалящата града долина…

За финал

Бяхме се настанили много удобно на една от каменните пейките под палмите, но появата на страховити, тъмни облаци ни накара да изминем пътя обратно до паркинга за отрицателно време… За щастие успяхме и заваля чак когато пътувахме към Модика. За разглеждането на Рагуза отделихме около 3 часа, но спокойно може да си предвидите и повече време, заслужава си. Градът би бил и добра база за отсядане при обиколките из долината Вал ди Ното.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ