Тайната на Рим / Secret of RomeВсеки иска да посети Рим и да зърне Колизея, Ватикана, Римския форум, фонтана Ди Треви…  да вкуси от архитектурата и магията на този древен град. Е, моята най-желана цел бе друга – да видя “Тайната на Рим”!

Каква е Тайната на Рим и къде се намира?

Отправих се към нея още в първия следобед на авантюрата ми. Залезът наближаваше и аз бързах да стигна на време, за да може да заснема „Тайната на Рим“! Чакайте, чакайте…  Първо, да започнем от там… Каква е тайната на Рим? Тя не е сграда, храна, човек, статуя или нещо подобно… Тя е ключалка…  Ключалка, със случайна гледка, която остава в съзнанието ти за цял живот. А аз обожавам гледки и съм виждал много, наистина много красиви гледки, но тази има толкова силна тайнственост и красота около себе си, че изгарях от желание да я снимам и да я покажа… Какво се вижда ли? Пътека, храсти, сгради и… куполът на Св. Петър… Самата картина е толкова завършена и нереална. А в допълнение… ключалката е на Малтийския дворец… Градините, които се виждат, са на Малтийската република, сградите – на Италианската, а Куполът – на Ватикана… Една ключалка, една гледка и три републики…

В преследване на перфектната снимка…

Та… бързах към заветната цел с мисълта, че ще направя най-яката си и чакана снимка от Рим! Не бях убеден, че ще намеря точната локация, но като видях опашка от около 40-тина души, които чинно чакаха своя ред един зад друг… разбрах, че съм на правилното място. А къде е то ли? Намира се на Piazza dei Cavalieri di Malta, на хълма Авентин, най-южният от седемте хълма на Рим. За да стигнете до там минавате през едни от най-красивите градини на Рим – портокаловите градини. Залезът от там е страхотен!

Наредих се на опашката и зачаках своя ред… Моментът наближаваше, всеки поглеждаше, засмиваше се и си тръгваше… Имах около половин минута за да направя най-желаната снимка от Рим. Дойде и моят ред, погледнах, останах без дъх… Желаното място бе посетено, мечтаната гледка – видяна! Нагласих апарата, времето ми изтичаше и забавях хората… Опитах, но не се получи нищо, не успях да я заснема… Имах нужда от повече време, затова трябваше да отида, когато няма хора… И на другия ден се наложи ранно ставане, 3.5 км в посока и една снимка, но бях удовлетворен!