Залез в Рим / Sunset in Rome

Почти невъзможно е да гледаш залеза и да не мечтаеш… особено ако си в Древния град! Разположението на града предразполага за наличието на много високи места, разкриващи прекрасни гледки и ако уцелиш благоприятни условия… могат да се получат приказни снимки! Показах ви местенца за обяд и откъде да снимаме Колизеума, а сега е ред и на моите предложения за посрещане на залез в Рим.

Залез в Рим… къде да го посрещнем?

#1 Портокаловите градини – Намират се на един от седемте хълма от основаването на Древен Рим – Авентин. Градините са едно от местата, които държах най-много да посетя. Създадени са още през XIV век от семейство Савели, една от благородническите фамилии, оставила своя отпечатък в града. Хълмът е точно над Тибър и разкрива панорамни гледки над реката, а ясно се вижда и куполът на Св. Петър. Много млади хора се събират на площадката за наблюдение. Разходката сред отрупаните портокалови дръвчета, звучащата музика, залязващото слънце… една очарователно романтична картинка, която трудно може да се опише… Да не забравяме, че точно до тях се намира и Тайната на Рим.

#2 Пинчо – високият зелен оазис над площад Пополо! Това е мястото, където попадате в един друг свят, зеленина и спокойствие обграждат всичко наоколо. И ако по залез се струпват много хора в Портокаловите градини, то тук те са в пъти повече. Макар че не е един от първоначалните седем хълма на Рим, Пинчо предлага ненадминати гледки, а най-внушителна е над площада Пополо. Доста популярно място за изпращане на последните слънчеви лъчи. Както почти навсякъде в Рим и тук ще видите улични музиканти, които допринасят за романтичното настроение. Това бе вторият ми избор за снимане на залеза, а случайните хора на площадката допринесоха за едни страхотни кадри.

И още две предложения…

#3 Испанските стълби – площад Испания е магнит за всички туристи посетили Вечния град. Стълбището е добавено през 20-те години на XVIII век за да свърже площада с ренесансовата църква Св. Троица на хълма отгоре. И благодарение на тях, днес се разкрива страхотна възможност за наблюдаване на залеза и снимки на струпалите се хора по стълбите. Има и не малко ресторанти по покривите на сградите наоколо, но с оглед цените им… препоръчвам ви да си вземете бира от някое квартално магазинче и да се насладите на залязващото слънце.

#4 Яникул – най-високият сред Римските хълмове. Разположен на западния бряг на Тибър, хълмът се извисява над прочутия квартал Трастевере. Изкачването до площад Гарибалди е лесно и приятно. Множеството паметници превръщат хълма в малък музей на открито. Тук се намира и паметникът на Капитан Петко войвода. Стигайки до площада с огромната статуя на знаменития за всички италианци Джузепе Гарибалди, вече се озовавате и на най-красивата част от хълма. През буйната растителност, обграждаща Яникул, се разкриват гледки над целия квартал Трастевере и на Св. Петър от другата страна на площада. Тук ги няма тълпите от туристи, можете да видите млади местни хора, споделящи последните мигове от светлата част на денонощието или музиканти, любуващи се на страхотните пейзажи.