Беладжо / Bellagio

Езерото Комо си има своята „перла“ и това е Беладжо! Живописният град е най-популярната локация по крайбрежието му и едва ли има нужда от представяне… Дори и да се е превърнал в прекалено туристическо място през последните години, той е абсолютно задължителна спирка при посещение на района!

Къде се намира и как да стигнем

Разположението му е възможно най-прекрасното – Беладжо се намира на върха на полуострова, разделящ дълбоките води на езерото Комо на два ръкава. До него може да се стигне по страхотни панорамни пътища от Комо (30 км) и Леко (20 км), но имайте предвид, че са изключително натоварени и много тесни! Най-добрата опция за паркиране е Parcheggio Pescallo – на 10-15 мин пешеходно разстояние от централната част. Добре е да пристигнете сутринта, когато все още има свободни места.

 Разгледайте опции за коли под наем в Италия

Най-близкото летище е в Бергамо (60 км), откъдето може да се хване влак към езерото. В самия Беладжо ЖП гара няма, затова опцията е да се слезе във Варена или Комо и оттам да се пътува с корабче. В централната част на езерото има редовен градски транспорт посредством фериботи – може да откриете разписание ТУК или на място при терминалите. Билет се купува предварително от касите, а ако планирате повече от три пътувания, би било по-изгодно да си закупите дневна карта.

Къде да отседнем

Около Беладжо са разположени някои от най-луксозните места за отсядане покрай езерния бряг. Ако търсите по-бюджетен вариант за нощувка, препоръчвам ви да се насочите към района на Комо или Леко. Ние избрахме Малграте, заради прекрасната крайбрежна алея с впечатляващи гледки към високите планини в околността. Пътуването между двете е само 30-тина минути. Ако все пак искате да усетите аристократичното излъчване на луксозните хотели и нощната му атмосфера, то възползвайте се от прекрасните опции за престой в самия Беладжо.

Разгледайте места за настаняване в Беладжо

Booking.com

Градският парк

Пътят от паркинга към сърцето на града преминава покрай красиви семейни вили, а между тях се прокрадва и гледка към езерото. След по-малко от 10-тина минути ходене по via Valassina, ще се озовете около сенчестия градски парк (Parco Martiri della Libertà). Всичко е толкова зелено и цветно, а и няма никакви индикации за стотиците туристи, посещаващи всеки ден Беладжо! Можете спокойно да си отпочинете на обградените от зеленина пейки, а ако идвате с деца, то тук се намира единствената детска площадка в градчето.

Цветната алея – Lungolago Europa

На няколко крачки от него е най-любимото ми място – алеята Lungolago Europa или участъкът между постоянно натоварения терминал за traghetti (автомобилни фериботи) и входът на вила Мелци. Тази очарователна алея, изпълнена с цветни лехи и добре подравнени дръвчета, почти винаги е препълнена от хора. Пейките с изглед към водите на езерото могат да вдъхновят всеки поет, писател или творец. Едва ли е случайно, че Ференц Лист пише някои от безсмъртните си произведения именно докато е в Беладжо. И въпреки огромния човекопоток, винаги сме успявали да намерим свободна пейка, на която да поседнем и просто да съзерцаваме очертанията на отсрещния бряг и плаващите в района лодки!

Повече за Беладжо

Първите обитатели на района са били от древното келтско племе инсубри, населявало пределите на днешната област Ломбардия. Някъде около 600 г. пр. н. е. се появяват Галите, които се установяват на териториите около езерото и го кръщават на техния командир Беловесо. Впоследствие римляните го обособяват като гарнизон за зимуване на армиите и може би още тогава се е зараждало основното му предназначение като ваканционна дестинация! В началото на 19-ти век започва преобразяването му, след като Франческо Мелци д’Ерил решава да построи тук лятната си вила. Започват да се появяват първите хотели, известни личности прииждат едни след други, отварят врати луксозни магазини, а Беладжо се превръща в бляскава и романтична дестинация!

Към Punta Spartivento – където езерото се разделя

Задължително се отправете към другия край на градчето, за да посетите Punta Spartivento – върхът на полуострова, разделящ ръкавите на езерото. Точката, където дори и вятърът се разделя! Разходката до там отнема около 10-тина минути по via Eugenio Vitali, а малкият зелен парк се е превърнал в прекрасно място за отдих или пикник. Хората са насядали на сянка под дърветата и се наслаждават на езерната идилия… Някои се разхождаха по издължения към водата кей, други скачаха за разхлада във водата, а аз изгарях от желание да взема някоя от акостиралите лодки на местни жители и да се впусна към двата отсрещни бряга, където личаха очертанията на Менаджо и Варена…

От брега към уличките

Беладжо е малко градче, което лесно може да бъде обходено пеша, въпреки разположените на различни нива улички. Може да започнете от панорамния крайбрежен път, където са два от най-емблематичните хотели – Hotel du Lac и Grand Hotel Villa Serbelloni. Там е и основният фериботен терминал, постоянно натоварен и почти винаги препълнен от чакащи хора. Няколко вътрешни стъпаловидни алеи, наречени Salite, отвеждат туристите до горната част на центъра, позната като Il Borgo. Те са стръмни, тесни, изпълнени с исторически магазинчета и изключително очарователни! По тях може да намерите пресни продукти, качествени обувки, чанти, бижута, красива коприна, ръчно изработени сувенири и какво ли още не…

Време за обяд

А може да ги използвате и за вкусен обяд, както направихме ние! Наложи се да изчакаме малко за свободна маса в Bistrot Antichi Sapori, но си заслужаваше. Едно от заведенията с прилични цени, вкусна храна, приятна обстановка и добро обслужване. Опитахме равиоли и пица, както и тирамису, поднесено по интересен начин – в саксийка. Аперол шприц в горещите летни дни е почти задължителен!

Централният площад и църквата

Главната улица в Беладжо е via Giuseppe Garibaldi и се извива из горната му част, а около нея са позиционирани художествени галерии, кафенета, както и още интересни магазинчета, дори и такъв за коледни играчки – L’Аngolo delle idee. Точно до него е долепена каменната камбанария на строената между 11-ти и 12-ти век в романски стил базилика Сан Джакомо (Chiesa prepositurale di San Giacomo), а тихият площад Piazza della Chiesa допълва пейзажа. В ъгъла му се забелязва средновековната кула, останала като единствения спомен от някогашната отбранителна система.

Входът към Вила Сербелони

Именно около нея са и стълбите, водещи към една от най-известните вили на Беладжо и нейните градини – Вила Сербелони (Villa Serbelloni). Идентичността на имената с хотела край брега може да ви обърка, но те нямат нищо общо! Паркът на вилата заема почти цялото пространство на носа, където е разположен Беладжо – около 21 хектара! Днес комплексът е собственост на фондация Рокфелер и може да бъде посетен само паркът, но задължително с екскурзовод. Повече информация за обиколките, часовете на започването им и билети, може да откриете ТУК.

Най-известната гледка в Беладжо

Благодарение на терасовидното градско оформление, от горната част на Беладжо могат да се разкрият спиращи дъха гледки към брега! Ако трябва да намерите най-емблематичното място, успяло да запечата очарованието му и накарало милиони туристи да го посетят, то се отправете към стълбите на Salita Serbelloni (ТУК). Няколко цветни фасади, отрупани със зеленина, и така типичното за Италия пране, а в далечината се забелязват сините води на езерото Комо и отсрещните възвишения!

Градините на Вила Мелци

Една от най-известните вили около брега на езерото е споменатата в началото някогашна лятна резиденция на Франческо Мелци д’Ерил, херцог на Лоди и вицепрезидент на Италианската република при управлението на Наполеон. Самата Вила Мелци (Villa Melzi) е частна собственост и в нея не може да се влезе, но градините ѝ са истински оазис на спокойствието! Казах ви вече, че входът е точно в края на Lungolago Europa, а таксата е 10 евро (актуални цени и работно време може да видите на сайта – ТУК).

Градините са огромни, но за щастие, с билета получавате и карта, с която лесно да се ориентирате за най-интересните места из тях. Алеите са впечатляващи, особено тези около брега! Малкият параклис в началото на разходката е едно от популярните места за снимане и може да се наложи да изчакате, докато дойде вашият ред… Малко езерце, множество азалии, редки екзотични растения, японска градина, пещера, по-голям параклис в другия край на парка и още куп неща може да откриете тук! Обиколете около неокласическата вила и се покатерете по стълбите, за да усетите величественото ѝ излъчване… Приказно е!