above Como lake / над езерото Комо

Езерото Комо , една дестинация в Италия, за която почти всички са чували. Най-популярни са трите градчета – Варена, Беладжо и Менаджо. Природата ни предоставя неописуемо красиви пейзажи около бреговете на езерото, а аз успях да намеря едно не толкова популярно местенце, за което ще ви споделя..

Къде се намира точицата от гугъл над езерото Комо ?

Нощувах в една страхотна къщичка до Lago di Anone. Целта на другия ден бе Варена. 30 км разстояние – 30 мин. Но.. не точно. Преди да тръгна преглеждах няколко пъти маршрута и намерих в гугъл едно местенце над Lecco, което сякаш разкриваше хубава панорамна гледка. Е, не се оказа точно така… гледката беше не просто хубава, а изумителна! Намира се в Malgrate и се нарича Baita Pian Sciresa.

До него се стига след лек преход в планината. Исках да оставим колата на малкия паркинг на Via Pian Sciresa, под началото на пътеката, но не се получи точно така. Оказа се, че равните улици на гугъл стрийт всъщност са доста стръмни и тесни пътчета, а достъпът до тях е през тесен тунел. Оставихме колата на ниското, някъде в началото на Via Valle Scura. Последва изкачване сред живописни къщички, коя от коя по-красиви.

Една от най-красивите гледки над езерото Комо …

Стръмните улици, придружени с жаркото слънце.. не са добра комбинация. Началото на екопътеката е с малко изкачване и приключва на голяма поляна. Там се пресичат и други пътеки, като местността предлага няколко различни маршрута сред природата. Следвах само табелата Pian Sciresa. Пресича се поляната и се стига до добре поддържана хижа, през която се преминава, за да се стигне до изградената площадка. Тя е изградена около огромна антена. Стига се до там за около 15-20 минути нормално ходене. Стигнете ли на площадката разбирате, че изкачването си е заслужавало… и дори натоварването е било малко… Гледката е неописуема! Бих я нарекъл една от най-красивите, които някога съм виждал…