Полиняно а Маре / Polignano a Mare

Мислейки го за прекалено туристически и много надценен, Полиняно а Маре за малко да остане извън плана ни за посещение на Пулия. За щастие, решихме да се отбием до този живописен град, кацнал на стръмни скали над Адриатическо море…

Къде се намира и как да стигнем

Полиняно а Маре е само на 35 км югоизточно от Бари, което го превръща в перфектния избор за еднодневно бягство от оживената столица на региона. Донякъде това се дължи и на лесния достъп с обществен транспорт, понеже влаковете са движат на чести интервали от време, а пътуването между тях отнема само 30-тина минути. За най-точно разписание и предварително закупуване на билет, посетете сайта на Trenitalia.

 Разгледайте опции за коли под наем в Пулия

Пътуването с автомобил дава повече гъвкавост и е много по-лесно да посетите и останалите близки места, които определено си заслужават – Алберобело (30 км), Мартина Франка (40 км), Локоротондо (33 км) и Остуни (50 км). През лятото паркирането в Полиняно може и да е трудно, но при нашето посещение имаше много свободни места на просторния Parcheggio San Francesco. Намира се само на 5 минути пеша от центъра на града.

Разгледайте места за настаняване в Полиняно а Маре

Booking.com

Към статуята на Доменико Модуньо

Нямаме търпение да зърнем удивителното очарование на Полиняно и разкриващите се от него гледки към безкрайното море, вдъхновили различни творци през вековете… Именно един такъв е Доменико Модуньо, чиято бронзова статуя е първата ни спирка! Най-популярният син на Полиняно а Маре се появява на фестивала „Санремо“ през 1958 г. с песента „Nel blu dipinto di blu“ или по-известна като „Volare“ и освен първото място, тя му носи още две награди „Грами“ и огромна световна слава!

Гледката от скалата – Pietra Piatta

А точно зад статуята има широко стълбище, кръстено на едноименния сингъл и отвеждащо до голяма плоска скала със страхотна гледка – Pietra Piatta. Февруарският вятър си играеше с морето и запращаше с все сила вълните към варовиковите скали… А старият град, кацнал отгоре им, сякаш се надсмиваше, че колкото и бурни да са водите, няма да успеят да достигнат каменните му постройки.

Пощенската картичка на Пулия – плажът на Полиняно а Маре

Панорамната гледка само загатна за най-популярния плаж в Пулия, докато мостът Ponte Borbonico su Lama Monachile, отвеждащ към сърцето на града, ни показа скрития измежду скалите пясъчен бряг. Добре де, по-скоро е каменист, отколкото пясъчен и определено не изглежда като на слънчевите летни снимки, когато е препълнен с хора, но и през зимата си има своето очарование… Lama Monachile или познат още като Cala Porto, е най-известният плаж в Пулия! В неотдавнашното минало тази част от Южна Италия въобще не се е радвала на много посетители и именно желанието на хората да се убедят, че това живописно кътче в Полиняно а Маре е реално, изиграва основна роля в развитието на туризма…

💡 Ако искате да го посетите през лятото е добре да дойдете рано сутринта, за да пробвате да си намерите свободно място… Също така имайте предвид, че заради местоположението си, още от ранния следобед е почти изцяло покрит в сянка. И последно… носете си морски обувки!

Тераси над Адриатическо море

Град с тераси над Адриатика… такъв е Полиняно а Маре! И как иначе, когато всичко е върху 20 метрови скали, издигащи се над сините води. А легендарният плаж е в основата на най-впечатляващата панорамна гледка, тази от Belvedere su Lama Monachile. Стига се до нея за много кратко време, но може да се наложи да изчакате за свободно пространство около парапета… Терасовидните скали са предпочитано място за скачане от любителите на адреналина, а точно тук се осъществява и едно от най-екстремните състезания в света – Red Bull Cliff Diving.

Тръгнали сме на улов за гледки, затова се отправяме и към Terrazza Santo Stefano. Една малко по-различна гледна точка към Полиняно а Маре и драматичните му скали! А в тях се крие истинска мрежа от пещери, някои издълбани от силата на водата. Именно в подобна ниша се намира един от най-красивите ресторанти в света – Grotta Palazzese.

Из стария град на Полиняно

Полиняно а Маре не прави изключение от общата визия на градчетата в региона и белите жилища преобладават из стария град. И също като повечето от областта, древните му корени са гръцки, а последващото развитие се дължи на римляни, византийци, венецианци, арагонци и др. Най-хубавото на посещението му извън сезона е, че шумът от тълпите с туристи е заменен от тропота на вълните… очарователно! Всяко скитане из тесните улички е в пъти по-приятно, чувайки тътена на бурното море…

Няма никаква опасност да се изгубите, но все пак може да използвате за ориентир централния площад – Piazza Vittorio Emanuele II. Това е идеалното място да започнете деня с ароматно кафе и да го приключите с аператив в ръка! Основният акцент на него пада върху Palazzo dell’ Orologio, с часовника от 19-ти век, почти долепен до прозорците и заменил някогашния слънчев часовник, чиито контури все още могат да бъдат забелязани, ако се вгледате по-внимателно. А над него е добавена статуята на Сан Вито, покровител на Полиняно, както и камбанарията.

Обикаляйки из уличките му, ще откривате страхотни магазинчета с ръчно изработени неща, ще се озовавате на поредната тераса над водата или пък до стръмни стълби, водещи към нечий дом…  Намерете и поетичните стихове, изписани по стени, врати и стъпала… Подписани са от „Guido Il Flâneur“ и са дело на местния жител Гуидо Лупори (Guido Lupori), роден в Бари, но подвизаващ се в Полиняно а Маре.

Обратно към римския мост

Ако разполагате с повече време може да продължите разходката към Lungomare di Polignano a Mare за още впечатляващи гледки. Ние бързахме към Бари, затова се отправихме обратно към автомобила, но се изкушихме да се отклоним леко от пътя… Причината бе Martinucci Laboratory и отрупаната им витрина с разнообразни вкусове джелато! След бързо похапване, вече може да си тръгнем спокойно… Пътят ни мина покрай малкия римски мост (успоредно до големия, по който влязохме), който някога е бил част от древния път Via Traiana, а днес разкрива още една интересна гледна точка към плажа…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ