Лука / Lucca

Отново се отправяме към любимата част от Италия – Тоскана. А няма как една тосканска история да мине без посещение на Лука! Предните спирки може да намерите на края на статията 😉 Сега трябва да се насочим към новата цел на Тоскански пейзажи – изтънченият град Лука!

Къде се намира и как да стигнем

Лука е позициониран на само 20 км от Пиза и на около 80 км от главния град в областта – Флоренция. Така се превръща в много апетитно място за посещение на всички туристи в околността! Достигането с автомобил е лесно, но само до крепостните стени! Добре е да оставите колата извън старата част на града. Точно до единия от входовете има огромен платен паркинг – Parcheggio Palatucci. Цените му са поносими за Тоскана, около 1 евро на час. Ако нямате нищо против да повървите 10-тина минути повече, бих ви препоръчал via Leandro Puccetti Parking, който е безплатен!

 Разгледайте опции за коли под наем в Италия

Още един вариант да пристигнете в града, който използвах при второто ми посещение, е с влак! Връзката с влакове между по-големите градове в Тоскана е сравнително добра и лесна. Ние идвахме от Ла Специя и пътуването до Лука трябваше да ни отнеме около 1 час и 30 мин с прекачване във Виареджо. Почти… Тук разбрах за първи път, че когато имате прекачване с италианските влакове и първият закъснее… вторият не го чака! Така 15 минутното закъснение на влака в Ла Специя ни струваше 1 час престой във Виареджо… Билетът ви важи в следващите 4 часа от часа на влака, за който сте го закупили и така няма проблем да хванете следващия. Цената на пътуването ни от Ла Специя до Лука беше 7,60 евро. Можете да проверите всички варианти за маршрут с влак в сайта на Trenitalia.

Разгледайте места за настаняване в Лука

Booking.com

Пристигане в Лука

Ако сте избрали да сте без автомобил и без нощувка в Лука, то ще имате нужда да си оставите багажа… Вариант е на гарата или точно пред входа ѝ – Tourist Center Lucca. Ние избрахме второто, като цената е 3 евро до 3 часа и 5 евро за цял ден. Вече се чувстваме по-леки и готови за една гореща разходка из Лука! Гореща, защото в средата на лятото тук температурите са жестоки! Първоначално бяхме предвидили 4 часа престой, понеже трябваше да отпътуваме към Прато. Със закъснението часовете станаха три, но решихме да хванем по-късен влак и да се върнем към първоначалния план. Честно казано… не усетихме кога минаха и дори не ни стигнаха!

Първи стъпки към града

Старата част на Лука е мястото, където ще откриете очарованието на града! А тя се намира зад перфектно укрепление – изцяло запазените крепостни стени! Те са с дължина около 4 км и я обграждат изцяло. В зависимост от това, с какво сте пристигнали и къде сте позиционирани, трябва да прецените и откъде да влезете. Но през която и порта да преминете, може да се насочите към централния площад Сан Микеле (Piazza San Michele).

Не трябва да пропускате разходката по крепостните стени! Прекрасни зелени полета се ширят пред тях, а отгоре се вият пешеходни алеи с множество сенчести дървета. Нещо много ценно в лятната жега… Внушителните укрепления са широки в основата си 30 м, а височината им е 12 м! Строени са в средата на 16-ти век, заради опасността от нападение от могъщата Флорениция и за да заменят остарелите тогава средновековни стени. Все пак нещо е останало и от тях, а именно широките полета… разделящи стария и новия град. Още през средновековието е било наредено да се изчисти всякаква растителност, за да може да има ясен изглед и да не послужи за скривалище на враговете. Ако сте с автомобил и влизате през Porta Sant’Anna, може да започнете с разходката по стените…

Зад крепостните стени

Идването с влак ни отвежда към Porta San Pietro! Първото нещо, което виждаме е сгушеният до стените храм Oratorio della Madonnina. Тук определено ще видите множество църкви, а Лука е първият град в региона приел християнството!

А за да стигнем до центъра, трябва да свием по някоя от улиците вдясно. Избираме си via Vittorio Veneto. Лука е град, където няма да се натъкнете на хаотични малки улички. Тук те са стриктно подредени, наследство от градоустройствения план на римляните. Една от основните улици ще ни отведе на огромния площад Наполеон (Piazza Napoleone). Както ще видите от снимките, място на множество фестивали и концерти през лятото… Тук се намира и кметството на града.

Площад Сан Микеле (Piazza San Michele)

След много кратко разстояние стигаме и до сърцето на Лука – Площад Сан Микеле (Piazza San Michele). От тук започват повечето туристически обиколки. Очарователният площад е изпълнен с ослепителната църква Сан Микеле ин Форо (Chiesa di San Michele in Foro). От името може да се досетите, че някога тук се е намирал римският форум! Църквата е известна с една от най-изумителните фасади в цяла Тоскана! В нея се преплитат няколко архитектурни стила, като много наподобява на катедралата в Сиена. Вътрешният интериор е доста обикновен в сравнение с екстериора. За жалост средствата са изразходени предимно за външната фасада и отвътре църквата бледнее…

Време за обяд

Тежкото слънце и закъснелият влак ни карат да усещаме сериозен глад. Привлекателното площадче е нашият избор! А мястото… нека е La Tana del Boia! Малко заведение за сандвичи и местни деликатеси. И… студена бира! Перфектна масичка с гледка към катедралата и площада… Ето това е лежерен обяд!

Къщата на Джакомо Пучини

Сити и отпочинали е време да се изложим отново на 30+ градусовата жега! Съвсем близо, на няколко крачки разстояние, е къщата на може би най-великия италиански оперен композитор – Джакомо Пучини. Паметникът му се намира на малкия площад Piazza Cittadella, заобграден от няколко типични заведения. А на отсрещния ъгъл, между via Di Poggio и Corte S. Lorenzo, се намира и къщата му Casa di Puccini, която е превърната в музей. Решихме да не влизаме и се запътихме към следващата точка от плана…

Дворецът Пфанер (Palazzo Pfanner)

Измежду уличката надничаше фасадата на Сан Микеле ин Форо (Chiesa di San Michele in Foro) и нямаше как да не се върнем отново покрай нея… От там поехме по Via degli Asili и няколкото китни ресторантчета.

След кратко време се озоваваме пред входа на двореца Пфанер (Palazzo Pfanner)! Времето ни притиска и решаваме да посетим само градините му. Самият той е бароковото богатство на Лука! Прекрасната сграда е била дом на множество местни аристократи, преди да стигне до семейство Пфанер, чието име носи днес. Всъщност… дори и днес е тяхна собственост, като са го отворили за посещения и събития. Като виден любител на бирата, най-интересен ми беше фактът, че Феликс Пфанер е бил пивовар и именно тук е била една от първите пивоварни в Италия!

А градините… перфектната извадка на барокови градини! По алеите са подредени статуи на древногръцки божества, а в центъра е разположен осмоъгълен фонтан. Попадате в един цветен лабиринт! Има изобилие от рози, бегонии, магнолии, божури, хортензии и много други… Има и две много интересни бамбукови горички! А от алеите се вижда и близката кула на църквата Сан Фредиано (San Frediano Basilica), създаваща още по приятна обстановка.

Към площад Амфитеатро (Piazza dell’Anfiteatro)

Зърнахме кулата на Сан Фредиано от градините, но сега ще минем и покрай самата църква. Тук можем да се насладим на една от най-красивите мозайки в града, датираща от 13-ти век! За да я видите не е нужно да влизате в църквата, просто вдигнете поглед към фасадата… А площадът пред нея е изключително спокоен и намиращите се там ресторанти допринасят за тосканската идилия.

Ето я и кулминацията от посещението в Лука, безспорно най-впечатляващото и разпознаваемо място в града – площад Амфитеатро (Piazza dell’Anfiteatro)! Името подсказва, че някога тук е бил римският Амфитеатър. Днес сградите обграждат едноименния площад в перфектна обла форма! Зашеметяваща гледка! Страхотно място за отдих, наслада и възможност да усетите ритъма на града…

За достъп до площада има четири тунела от всяка страна, които се ползват от местните и за велопаркинг. Някогашните камъни от амфитеатъра са послужили за строежа на множеството църкви в романски стил из града. Днешните сгради са в яркожълти цветове и открояващи се зелени капаци по прозорците. Почти навсякъде из площада са разположени и малки ресторантчета. Тази комбинация допринася за уникалната атмосфера на мястото.

Кулата Гуиниджи (Torre Guinigi)

На един хвърлей разстояние от площада е и още една знакова забележителност в Лука – Кулата Гуиниджи (Torre Guinigi). Ще си кажете… кула като кула… из Тоскана са стотици! Така е… Но тази е малко по-особена… Има седем дъба на върха! Колко подобни сте виждали? Кулата е построена през 14-ти век от семейството на Франческо Гуиниджи. Те са били сред най-големите благороднически фамилии в града. Бройката от седем дъба символизира броя на синовете на Франческо. Няма доказано обяснение, защо е посадена тази градина на върха на кулата… Но с нея се свързва една много интересна легенда… Твърди се, че най-високият дъб е посаден от най-малкия син, Паоло. Неговата съдба не е приятна, като е осъден на смърт… В деня на смъртта му, всички листа от дъба опадат и клоните остават голи…

Единствената истина е, че кулата разкрива прекрасни гледки над някогашната тосканска столица и отсрещните планини! Дъбовете пазят много приятна сянка, която е нещо страхотно в лятната жега и то след изкачването на всичките стъпала до върха… А клоните помагат да се заиграете с кадрите… Не само клоните, по стълбите към върха има прозорци с решетки, които също дават възможност за много добри снимки! Цената на билета е 5 евро, като включва и вход за Часовниковата кула (Torre delle Ore) и ботаническата градина (Orto Botanico).

Часовниковата кула (Torre Delle Ore)

Билетът дава възможност да се изкачим до още една от кулите на Лука – Часовниковата кула (Torre Delle Ore)! Намира са на около 300 м от кулата Гуиниджи и е добре да и отделите време и да я посетите. Най-вече заради това, че ще можете да видите отдалече самата кула Гуиниджи! Червеникавите покриви на града, зеленината, възвишенията назад и издигащата се кула с дъбовете! Е, заслужава си… А и никога не е излишен още един поглед над Лука! Равнинното му разположение дава възможност да обходите с поглед целия град!

Към Дуомото (Duomo di San Martino)

Към края на обиколката ни вече сме се убедили, че Лука е една примамлива смесица от очарователни площади, павирани улички, пастелни къщи и множество църкви! Покрай няколко такива минаваме и по пътя ни към Дуомото… Chiesa di San Pietro Somaldi, Chiesa di Santa Maria Forisportam и Chiesa dei Santi Giovanni e Reparata са само част от множеството храмове в града…

Достигнахме и финалната точка от плана ни – Дуомото! Катедралата Сан Мартино (Duomo di San Martino) е с доста странен външен вид… на пръв поглед. Външната фасада е долепена до камбанарията, която е останала от по-стара сграда в близост. Самата катедрала е много пищна отвън и отвътре! Множеството колони са дело на различни италиански майстори, като почти всички са различни. Влизането е с входна такса от 5 евро и включено посещение на Chiesa dei Santi Giovanni e Reparata. Нямахме много време и решихме да се насладим на Дуомото само отвън…

За финал

Обиколката ни из Лука приключи! От всеки ъгъл… лъха на изтънченост! Местните знаят, че това е едно от най-впечатляващите места в областта и успяват да пренесат своя тоскански аристократизъм и на посетителите… Спокойствие и наслада се усеща навсякъде из Лука. Тук ще намерите от всичко онова, което може да търсите в Тоскана!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ