Прато / Prato

Северна Тоскана… колосалният културен гигант Флоренция хвърля сянка върху всичко наоколо! Най-вече на съседната провинция и едноименния град Прато. Трудно е да откриеш място в Тоскана, което да не е препълнено с множество туристи, но Прато е точно такова! Затова го намерихме за идеална следобедна дестинация и решихме да му отделим няколко часа…

Къде се намира и как да стигнем

Прато е в непосредствена близост до най-известните Тоскански градове – Пиза (82 км), Сиена (79 км) и Лука (50 км). Самата Флоренция е на само 20 км или една 20 минутна разходка с влак. Естествено, това го прави интересен вариант за еднодневни екскурзии от големия съседен град. Прато разполага с две ЖП спирки, които са на пешеходно разстояние от центъра на града.

Ние пристигнахме следобед, идвайки от Лука. Билетът между двата града ни струваше 6,90 евро, като имахме цели две прикачвания! Качихме се на влак от Лука до Монтекатини, от там се наложи да излезем от гарата и да бъдем извозени със специализиран автобус до Пистоя, откъдето отново да продължим с влак за Прато. Интересно изживяване са италианските влакове, но определено вариантът да пътувате с автомобил е по-добър! И все пак, за разписания и билети може лесно да се ориентирате в сайта TrenItalia.

 Разгледайте опции за коли под наем в Тоскана.

За пристигащите с автомобил има два големи паркинга в близост до центъра – Parcheggio Piazza Mercatale и Parcheggio Porta Fiorentina. Цената е идентична, но първият почти винаги е препълнен, затова ви препоръчвам втория.

Разгледайте места за настаняване в Прато

Booking.com

Двете църкви – Chiesa di San Francesco и Chiesa di Santa Maria delle Carceri

За старт на обиколката се отправяме към две исторически църкви, като първата е разположена на Piazza San Francesco – Chiesa di San Francesco. Типичният за този район раиран мрамор по фасадата наподобява в огромна степен и Дуомото на Прато, което ще видите след малко. Погледът ни е привлечен най-вече от красивата цветна фреска над входа.

В близост е ренесансовата църква Chiesa di Santa Maria delle Carceri, построена върху останките на древен затвор. В изграждането на базиликата са участвали някои от най-приближените архитекти на Лоренцо ди Медичи.

Замъкът на императора – Castello dell’Imperatore

На същия площад се намира и построеният през 13-ти век замък на Прато или известен още като „императорския замък“. Строежът му е започнат през 40-те години на 13-ти век по заповед на Фридрих II (император на Свещената Римска империя), но поради неговата смърт, замъкът така и не придобива финалния си вид. Днес конструкцията е в забележително състояние и се използва за различни събития.

През Piazza San Marco до Porta Mercatale

Наблюдаваме леко изменение във фасадите на сградите и модерната архитектура започва да преобладава. Тогава осъзнаваме, че сме стигнали до Piazza San Marco, където старата част на Прато среща съвременната. В центъра му е разположена огромната модерна статуя от бял мрамор, наречена Forma squadrata con taglio.

Кафявите табели ни подсказват, че сме се отклонили от основните забележителности, затова свиваме по via Mazzini. След малко се озоваваме на просторния Piazza Mercatale, където освен големия паркинг, има още овален парк с добре поддържана морава, множество кафенета и ресторанти, а отвъд  Porta Mercatale са водите на река Бизенцио.

💡 Прато е известен на света с текстилната си индустрия, чието развитие в периода 12-13-ти век води до драстично увеличение на местните жители. Днес е втори по население в Тоскана!

Централният площад – Piazza del Duomo

Основният акцент от посещението в Прато определено е централният площад – Piazza del Duomo! В центъра му е красивият мраморен фонтан Fontana del Pescatorello , дело на местни каменоделци. На върха е позиционирана статуя на рибар, а осмоъгълният леген е украсен с прекрасно изваяни лебеди, които често са бъркани с патици и това е причината местните да го наричат Fontana del papero или в превод – фонтанът на патицата.

Тук тълпи от туристи няма, но всички пейки са пълни с пенсионери, които се наслаждават на спокойното ежедневие. Красивата архитектура около площада допринася за типичната тосканска атмосфера!

Катедралата Свети Стефан – Cattedrale di Santo Stefano

Безспорно впечатление прави най-старата църква в Прато – Cattedrale di Santo Stefano. На нейно място е имало скромен храм от 6-ти век, но през 10-ти век започва изграждането на този пример за романо-готическа сграда, строен повече от 200 години. Споменах ви вече за ивиците от бял и зелен мрамор, така характерни за цяла Тоскана. Интересно е също, че вместо типичния розетен прозорец, на централната фасада има часовник.

Интериорът е обогатен с красиви цветни фрески и изящни скулптури. Църквата съдържа множество произведения на изкуството, но най-впечатляващ е амвонът на Донатело! Издигащият се в ъгъла до централния вход е реплика, а оригиналният мраморен шедьовър се съхранява в Museo dell’Opera del Duomo.

💡 На 8-ми септември се чества празникът на Дева Мария и градът придобива съвсем различен облик. Парад с костюми, хореография със знамена, състезания по стрелба с лък и средновековен пазар са само част от нещата, които можете да видите из улиците на Прато в този ден.

Църквата Свети Доминик – Chiesa di San Domenico

Друга знакова църква в Прато е Chiesa di San Domenico. Църквата и прилежащият към нея манастир са построени през XIII-XIV век. Интересна е средновековната фасада, която е покрита от мрамор само в долната си част, а нагоре е оставена тухлената зидария. На площадчето около църквата се приготвяше събитие от червения кръст, доколкото разбрах беше вечеря за бездомници.

Площадът на кметството – Piazza del Comune

На този площад в сърцето на града ще намерите няколко интересни неща! Тук се намира един от най-впечатляващите обществени дворци в централна Италия – Palazzo Pretorio. В изящната средновековна сграда днес се помещава музей на изкуствата. Точно срещу него е сградата на кметството – Palazzo Comunale, която се използва за тези цели от 1287 г.. Приятната атмосфера допълват фонтанът (Fontana del Bacchino) и статуята на местния търговец Франческо Датини, който след смъртта си дарява почти цялото си състояние за развитието на Прато.

Из улиците на Прато

Въпреки че днес градът е малко познат, все още е запазил част от славното си минало в текстилната индустрия. Из централните улици са разположени елегантни бутици на местните фабрики, където продават стоката си на цени на едро. Точно те му създават една модерна визия и го превръщат в перфектна дестинация за пазаруване, особено на текстил и обувки.

Из Прато ще откриете много пешеходни зони, алеи и типични италиански улички. Притежава магията на Тосканските градове, но му липсва суматохата на туристите. Не пропускайте да опитате най-известните бисквити – Biscotti di Prato. Произведени са за първи път от Antonio Mattei през далечната 1858 г. и се предлагат в популярния магазин с непроменена до днес рецепта. Известни са още с името Cantucci или Cantuccini.

Време за вечеря

За вечеря си бяхме избрали Ristorante Lo Scoglio Prato. Намира се в сграда, която е била манастир през XVII век. Атмосферата е приятна, от храната не бяхме напълно очаровани, но и ние сме си виновни… Особено аз, с изборът ми на пица… Предлагат дегустационно меню, което е много интересно и със сигурно би било по добър избор от пицата…

Giardino Buonamici

Бях отбелязал още едно място за посещение – Giardino Buonamici. След вечеря продължихме с нощна разходка към центъра и видяхме, че вратите на старинната каменна стена са отворени, та решихме да се шмугнем, за да хвърлим един поглед. Градината е интересно зелено пространство, което няма как да подозираш, че съществува в центъра на стария град. Мястото се използва през топлите месеци за различни концерти, събития и често има поставени арт инсталации. Има и бар, което го прави перфектното място за вечерен коктейл.

Нощ на площада

Нямаше как да не се озовем отново на централния площад (Piazza del Duomo). Тук животът кипи! Млади и възрастни са излезли на раздумка след вечеря, а красивите улични лампи създават вълшебна атмосфера! Намираме си място някъде около стълбите на Дуомото и просто се наслаждаваме на остатъка от престоя в Прато…

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ