Буонконвенто / Buonconvento

Иии отново препускаме през Тосканските полета! След Монтериджони се запътваме на юг, към Буонконвенто. Намира се там, където се срещат реките Арбия и Омброне, на около 25 км от Сиена и 70 км от най-големия град в областта – Флоренция. Името му произлиза от латинското „bonus conventus“, което означава „щастливо място“. И наистина е такова!

Зад портите на Буонконвенто

Влизайки през портите на града, попадате в музей на открито, който ви отвежда някъде в далечните години на 14-ти век. Старият град е запазил своята автентичност и красота… Името му се споменава за пръв път около 1100 г., а крепостните му стени са започнати през 1371 и се строят 12 години, до 1383 г. Няма как да ги пропуснете когато поемете по главния път SR2 на юг от Сиена. Намират се в дясно от него, още в началото на града. Там има и голям паркинг, който е перфектен за паркиране, а е и безплатен. А местните не се притесняват да си простират прането на градските ограждения.

Разположението на Буонковенто е било от значение в развитието му през годините. Намира се на Виа Касия – важен древноримски път и може би заради това се превръща в ключова търговска точка. Първоначално е разполагало само с две порти, Porta Senese в северната част и Porta Romana в южната. Изцяло запазена и все още на мястото си, днес е северната порта! Тя приветства туристите, решили да опитат от атмосферата на малкото селище. За жалост южната е разрушена от германците през 1944 г.

Via Soccini е главната улица, разделяща старата част на две. Днес тя я основната привличаща сила за туристите… с множество магазинчета, цветя и кафенета. Можете да разгледате запазените сгради, а на някои от тях ще видите и знамената на различните квартали, нещо много типично за тази част на Италия. При посещението ми въобще не подозирах, че днес ще пиша този блог и ще са ми необходими повече снимки… това е причината кадрите от тук да са малко…

Да отскочим и до Абатството Монте Оливето Маджоре

Един бонус към разходката до Буонконвенто е Абатството Монте Оливето Маджоре. От портите на града трябва да поемете по SP451 и след около 9 км леко изкачване през Тосканските полета, ще стигнете до паркинга на Абатството. Паркингът е платен и с бариера, като тарифата на час е 1 евро.

Манастирът е основан  през 1313 г. от Джовани Толомей – Сиенски благородник. Тогава той приема името Бернардо и заедно със свои съмишленици се оттегля в манастира и основава ордена на Оливентанците (Olivetans), придържайки се към правилата на бенедиктинците. В годините на чумата, монасите от ордена обикаляли из всички градчета около Сиена и помагали на болните и умиращите в продължение на месеци. През 1348 г. Бернардо умира, но останалите монаси продължили делото му. Монте Оливето Маджоре се превърнал в един от най-могъщите Италиански манастири.

Самият комплекс на Абатството е огромен, а туристическите обиколки се простират до по-интересните места. Днес най-известната забележителност са фреските от живота на Св. Бенедикт (отново липсват снимки от тях, поради споменатата по-нагоре в текста причина). Освен тях може да се види библиотеката на манастира и столовата на монасите. Ще се изненадате и от изключително добре поддържаните градини и сгради. Самият Папа Пий II остава изумен от прекрасните градини и страхотното сливане на тосканската природа и червеникавокафявите тухлени сгради.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ