Коле ди Вал д’Eлса / Colle di Val d'Elsa

Сред множеството прекрасни места из Тоскана, Коле ди Вал д‘Елса остава от по-непопулярните дестинации в района. Индустриалните зони около долния град (Коле Баса – Colle Bassa) с нищо не подсказват за красотата, която се крие в старата част (Коле Алта – Colle Alta). Заслужава си да се посетят средновековните алеи из родното място на един легендарен тоскански архитект…

Къде се намира

Хълмистият град е позициониран на някогашния древен път Via Francigena, който е свързвал Кентърбъри и Рим.  Днес покрай него минава главният път между Флоренция (50 км) и Сиена (25 км). Съвсем близо са някои от най-посещаваните селища в района – Сан Джиминяно (15 км), Волтера (27 км), Монтериджони (11 км).

В Коле ди Вал д‘Елса има няколко безплатни паркинга, които може да използвате при посещението си. Ние решихме да спрем на Parcheggio “Fornacina”, с гледка към зелените тоскански полета, но Parcheggio Porta Vecchia също е добър избор. И двата са на около 200 м от основния вход към стария град…

💡 Най-лесно до него се достига с автомобил. Друг вариант е автобус от някое от близките по-големи градчета, но пътуването е бавно и се губи много време.

През основната порта

Като средновековна крепост! Точно така изглежда входът през Porta Volterrana или известна още като Porta Nuova, който отвежда към улиците на Коле ди Вал д’Eлса. Величествената градска порта е построена през 1479 г. и е била част от внушителни укрепления, служили за защита на селището. Наличието на двете цилиндрични кули и огромният ров пред входа, засилват усещането, че влизаме в замък, а не в град…

💡 Коле ди Вал д’Eлса е домакин на една от най-паметните битки между враждуващите армии на Флоренция и Сиена през 1269 г. Местните се присъединяват към флорентинци и заедно нанасят едно от най-тежките поражения на противника.

По улиците на Коле ди Вал д’Елса

Криволичещата улица via Gracco del Secco е обградена от средновековни имения, предимно от 16-ти век. Ако сте любители на музеите, то Museo di San Pietro ще привлече вниманието ви още в началото на разходката. Там се помещава богата колекция, разказваща за бурната история на града, както и страхотни художествени творби на тоскански художници.

На малкия площад piazza Baios, където главната улица криволичи, са позиционирани някои от най-емблематичните къщи със средновековен произход. Тези сгради може да изглеждат запустели, но някога са били домове на управляващите семейства… Най-вероятно и сега живее някой, съдейки по простряното над главите на минувачите пране.

Piazza Santa Caterina е следващото място, където главният път се разчленява и дясната му част тръгва към новия град, а лявата отвежда към виадукта и Palazzo Campana, откъдето започва най-старата част на Коле ди Вал д’Eлса. Може да седнете за няколко минути на дувара и да се полюбувате на красивата гледка към близките къщи и неравните тоскански полета за фон…

💡 По време на Ренесанса районът е бил един от водещите производители на хартия в Италия. През 15-ти век започва производството на кристал, като все още тук се произвеждат около 15% от световния кристал! Ако разполагате с повече време, може да посетите Museo del Cristallo.

Още малко от Colle Alta

Терасата на Bastione di Sapia е още едно място, откъдето може да се насладите на зеленината наоколо. Не се бавим там много и се връщаме към средновековната градска структура на Коле ди Вал д‘Елса, където ярко се откроява via delle Volte – покрит път с дължина над сто метра. Може да се използва като алтернатива на via del Castello за да се стигне до Piazza del Duomo. Най-забележителните неща на централния площад са Palazzo Pretorio и построената през 17-ти век Concattedrale dei Santi Alberto e Marziale – дуомото на Коле ди Вал д‘Елса.

💡 Карло Колоди, бащата на “Приключенията на Пинокио”, прекарва известен период от живота си в Коле ди Вал д‘Елса. В града е имало средновековен водоизточник на име Fonte di Pinocchio… Дали това не е вдъхновило писателя за името на своя герой?

Главната улица ни прокарва още покрай Teatro dei Varii и датиращата от 12-ти век Chiesa di Santa Maria in Canonica, за да се озовем на огромна площадка с гледка към долния град. Тук има и асансьор… за по-лесно преминаване между двете части на Коле ди Вал д‘Елса.

Родното място на Арнолфо

Точно в края на via del Castello се намира една къща, оприличена на кула – Casa-torre di Arnolfo di Cambio. Счита се за родния дом на живелия между 1240-1302 архитект и скулптор – Арнолфо ди Камбио (Arnolfo di Cambio). Името може и да не ви говори нищо, освен ако не сте изключителни познавачи на изкуството, затова ще ви издам част от архитектурните проекти във Флоренция, които му се приписват – Santa Croce, Palazzo della Signoria и черешката на тортата… Cattedrale di Santa Maria del Fiore… Каква визитка само!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ