Сиена / Siena

Обиколката на Тоскана си има своя задължителен град за посещение и това е Сиена! С непокътнатото си средновековно очарование и величествени образци на изкуството, Сиена е град, който просто ви завладява! Лутане из тесни лабиринти от криволичещи улици, спиращи дъха гледки, вкусна храна, добро вино и излежаване под звездите на централния площад del Campo са само част от нещата, които може да ви се случат!

Къде се намира, как да стигнем и къде да отседнем

Сиена е разположена върху три хълма в сърцето на Тоскана, на 80 км южно от Флоренция и на 200 км северно от Рим. Съвсем близо са Монтериджони (20 км) и Сан Джиминяно (43 км). Двата най-добри варианта да се достигне до града са влак и автомобил. От Флоренция пътуването с железопътен транспорт отнема 1 час и 30 минути, а билетът струва около 10 евро. За точни разписания, цени и предварително закупуване може да посетите сайта на Trenitalia.

Опциите за паркиране с автомобил не са безкрайни, като един безплатен вариант е Parcheggio Pubblico Gratuito Il Campino, намиращ се не много далеч от главния площад. Друга опция на достъпна цена е Parcheggio La Stazione (2 евро на ден). Това е паркингът на гарата, като нейното разположение е в ниското и серия от стръмни ескалатори отвеждат бързо човекопотока към централната част на града.

 Разгледайте опции за коли под наем в Тоскана.

С оглед начина на пристигане, може да съобразите и мястото за нощувка. При първото ни посещение бяхме с автомобил и предпочетохме да нощуваме във ферма извън града, а при второто пътувахме с влак и спахме в хотел в сърцето на Сиена – Hotel La Perla. Стаите са тесни, от градски тип, но добре поддържани. За хотел една звезда мястото е супер! Намира се на перфектна локация в близост до всички забележителности.

💡 Ако се колебаете, колко време да отделите за Сиена, бих ви посъветвал да си предвидите един ден и задължително нощувка… Градът се преобразява следобед, когато тълпите от туристи намалеят… А атмосферата вечер е неописуема!

 Разгледайте още места за настаняване в Сиена

Booking.com

Започваме от Piazza del Duomo

Решаваме да започнем обиколката си из Сиена от катедралния площад Piazza del Duomo, една от най-високите точки на града. Дотам отвеждат стръмни стъпала, образуващи ниша покрай баптистерията (заслужава си да се посети, ако разполагате с повече време). Стигайки края им, най-вероятно ще видите извита огромна опашка от чакащи туристи… Това е входът на музейния комплекс Museo – Opera della Metropolitana и билетната каса за храма. За да не губите излишно време е добре да си вземете пропуски предварително онлайн – ТУК.

Впечатление ще ви направи високата недовършена стена между двете сгради… Това е така наречената панорамна тераса – Facciatone. В началото на 14-ти век е стартирала работа по разширяването на Дуомото и това е трябвало да бъде част от фасадата на Duomo Nuovo. Лесно може да си представите, за какъв мащабен храм става въпрос… Но през 1348 г. чумна епидемия убива много от жителите на Сиена и проектът е спрян… За нейното посещение също се заплаща такса, като може да се вземе комбиниран билет с музея и Катедралата. Входът е през музея, но имайте предвид, че до горе се стига по тясна стълба и се допускат само определен брой хора, което води до образуване на дълги опашки.

Катедралата на Сиена – Cattedrale di Santa Maria Assunta

Прекосяваме площада, за да може да обхванем с поглед една от най-внушителните италиански катедрали – Cattedrale di Santa Maria Assunta! Външната фасада е облицована с поразителен раиран бял мрамор, който буквално блести под яркото тосканско слънце. Построена е върху останките на древноримско светилище, като основният строеж е завършен през 1215 г. В следващите години продължават довършителните работи по екстериора, а впечатляващата долна част по предната фасада е дело на Джовани Пизано. След пропадането на идеята за построяването на по-голяма и по-величествена катедрала от тази във Флоренция (Duomo Nuovo), местните решават да обогатят настоящата, като добавят още орнаменти, заимствани от Дуомото в Орвието. Това я превръща в може би най-добрият италиански пример за Романо-готическа архитектура!

Ако очаквате семпъл интериор, наподобяващ флорентинската Санта Мария дел Фиоре, то сте в голяма грешка… Изящни колони с черни ивици, пищни декорации, впечатляващи стенописи, скулптори на Микеланджело и Донатело и венециански мозайки могат да накарат всеки посетител да стане разноглед… Не пропускайте да видите осмоъгълния амвон на Николо Пизано, едно от най-важните скулптурни постижения в Италия за 13-ти век!

Но най-голямото богатство на сиенската катедрала е подът… или по-точно по думите на Джорджо Вазари: „Най-красивият, голям и великолепен под, правен някога…“. Разхождате се буквално около 56 мраморни панела, проектирани от 40 художници (всички от Сиена, с изключение на един умбриец) и изработени по специална техника – опус сектиле. Цялостното им завършване отнема близо шест века! Открити са само в определен период от годината между Юли и Октомври, като през останалото време са скрити под специални покривала… Имах късмета да ги видя цели два пъти!

Библиотеката Пиколомини (Libreria Piccolomini)

Може да останете леко изненадани, когато откриете тази библиотека в центъра на Катедралата (Libreria Piccolomini). Семейство Пиколомини е знатен сиенски род, сред който има видни държавници, военни, кардинали и двама папи! Именно в памет на папа Пий II е финансиран проектът за тази библиотека от племенника му – Франческо Пиколомини, който впоследствие става папа Пий III.

Идеята е тук да се съхраняват ценни ръкописи и средновековни книги от личната библиотека на папа Пий II, но в крайна сметка декоративните фрески по стените се превръщат в по-ценна реликва… Да, може да се насладите на няколко впечатляващи експоната зад стъклата, но цикълът рисунки, проследяващи светския и религиозен път на папата, са възхитителни… Те са дело на Пинтурикио, ренесансов художник от Умбрия, в чиято школа се учи и младият тогава Рафаело! Говори се, че именно от неговите четки може да са част от изображенията…

Обяд в Gino Cacino di Angelo

За Сиена пътувахме от Прато и пристигнахме точно по обяд, а след всичко видяно до момента определено пригладняхме… Затова пропуснахме музея и терасата, за които ви споменах в началото, и се насочихме към Gino Cacino di Angelo – малък магазин с местни деликатеси и огромно изобилие от вина, скрит под цветна арка на очарователния площад Piazza del Mercato… Предлага основно сандвичи, но ние искахме да опитаме нещо различно, затова се оставихме в ръцете на собственика, който ни направи невероятен микс от кростини и подходящо бяло вино към тях… Едно от най-вкусните места, които сме посещавали из цяла Италия!

Повече за Сиена

Подобно на много градове в Италия, произходът на Сиена датира още от времето на етруските (около 400 г. пр. хр.). В началото на 1-ви век римляните поемат властта и дават на новата си колония името Сена Юлия. Разцветът и най-важен период от историята на Сиена е между 13-15-ти век, когато самостоятелната република започва да развива успешно текстилно производство, търговия и най-вече банково дело.

Величието неимоверно води до множество конфликти с именития съсед Флоренция, като Сиена умело успява да се противопостави и дори нанася огромно поражение на флорентинци през 1260 г. За съжаление чумната епидемия през 1348 г., за която ви споменах, убива над половината от местното население… Това е пагубен момент за процъфтяващата република и през 1554 г. тя пада под владението на херцога на Флоренция Козимо I Медичи. Може би точно това, че градът не е водил множество ожесточени и опустошителни битки, е причината средновековният му облик да бъде перфектно запазен и до днес! Целият стар град на Сиена е признат от ЮНЕСКО като световно културно наследство.

💡 Легенда за произхода на Сиена гласи, че синовете на единия от митичните основатели на Рим – Рем, Сений и Аций, избягали след убийството на баща им и пристигнали по земите на днешния град. Яздели черен и бял кон, а със себе си носели и статуята на вълчицата, която се превърнала в символ на Сиена и днес може да я видите навсякъде! Гербът на града пък приел цветовете на конете им – бяло и черно!

Централният площад – Piazza del Campo

Всички пътища в Сиена водят до централния площад Piazza del Campo или просто Il Campo! Още един от онези италиански площади, предизвикващи възхищение и оставящи ни без думи… Обширното пространство, оприличено от някои на мида, а от други на ветрило, се явява пресечна точка на трите хълма, където са разположени старите градски квартали. В края на 13-ти век местната управа (Съветът на деветте) иска да изгради внушителен централен площад и това място се оказва единственото, което не принадлежи на нито една от т.н. контради (contrade).

Въпреки внушителния му вид и несравнима красота, на него липсват ярко изразени забележителности. В горната му част е разположен общественият „Фонтан на радостта“ (Fonte Gaia), построен в чест на прекарването на първия водопровод в града през 1340 г. Двете най-известни сгради са в центъра му – кметството (Palazzo Pubblico) и долепената до него внушителна кула (Torre del Mangia).

Най-впечатляваща е гледката от стъпалата на Costa Barbieri (ТУК), където в летните дни обикновено се струпват стотици туристи в търсене на малко сянка… Предимството да спите в Сиена е, че на другия ден може да дойдете тук в ранните сутрешни часове и да си направите страхотни снимки, в които евентуално да присъстват само подранилите минувачи и зареждащите заведенията бусове…

Традиционното конно състезание Палио

Два пъти годишно, на 2 юли и 16 август, Piazza del Campo се превръща в арена на най-зрелищното конно състезание – Палио (Palio di Siena). Сиенци са горди пазители на тази традиция още от далечния 14-ти век! През 1656 г. за първи път локацията на провеждането му е централният площад, на който се насипва огромно количество пясък, обособява се трасе и се ограждат зони за зрителите. Местата за гледане се разпродават месеци по-рано… Точният начален час не се обявява предварително, за да не могат състезателите да си попречат един на друг. През годините се е случвало да има отвлечени ездачи или упоени коне…

В Палиото участват само десет от всички контради, като те се избират предварително с жребий. Позволени са всякакви мръсни номера, за да постигнеш заветната цел… победа! Поради тази причина тежките наранявания и дори смъртни случаи, не са рядкост… Но победителят се окичва с огромна слава и изключителна почит!

Самото състезание е с продължителност от три обиколки и приключва за около… 90 секунди! Но те са съпроводени от дълга подготовка, която започва няколко дни по-рано… Барабанчиците и знаменосците на всеки квартал тренират здраво, за да не предадат гласуваното им доверие. За местните предаността към контрадата е наравно с любовта към семейството и вярата в религията! Още с раждането си, бебета се повиват в знамето на квартала…

Palazzo Pubblico и Torre del Mangia

Елегантната сграда на Palazzo Pubblico, датираща от 13-ти век, е действащото кметство на Сиена. Някога в нея се е помещавал прочутият „Съвет на деветте“, управлявал Сиена по време на разцвета ѝ. На първия етаж има градски музей, където може да се разходите из различните зали с пищни декорации.

Озовавайки се в двора му, не пропускайте да хвърлите един поглед нагоре… заслужава си! Точно там е входът за високата 102 метра Torre del Mangia… Ако решите да изкачите всичките 503 стъпала до върха, е задължително да си закупите билет предварително. Може в комбинация с музея или само за кулата. Имайте предвид, че билетът е с конкретен час и може още до обяд да се разпродадат за целия ден!

Някога звънът на камбаните е оповестявал края на работния ден в града. Интересното име на кулата пък най-вероятно идва от първия ѝ звънар – Джовани да Балдучо, прочут като mangiaguadagni (прахосник). Изкачването до горе дава най-запомнящата се гледка към Сиена! Хвърляйки поглед надолу, получаваме съвсем различна гледна точка към площада… Ясно може да бъдат забелязани деветте сектора с червени плочки, символизиращи някогашния съвет на града. Хоризонтът пък е необятен…Тосканските хълмове в далечината и целият град под нас… вълнуващо изживяване!

Ароматно капучино в Bar Pasticceria Nannini

След това изкачване в много топлия летен ден, определено имахме нужда да презаредим батериите, преди да продължим обиколката из Сиена… Време беше за ароматно капучино и вкусен десерт! С над 100 годишна история, Bar Pasticceria Nannini е истинска местна институция и перфектното място, където да ги получим!

Из уличките на Сиена

Дойде моментът да избягаме от гъмжащия площад и да се впуснем в скитане из средновековните улици на града… Тихото им очарование и почти непроменената през годините архитектура от 13-ти век, сякаш ни поглъщат… Особено на места, където разходката ни е съпроводена единствено от ехото на собствените ни стъпки, а въображението ни започва да си играе до такава степен, че успяваме да си представим живота в Сиена преди повече от 700 години…

Може би най-елегантна от всички е пресичащата почти целия град Via Camollia, през която задължително ще преминете, ако идвате от ЖП гарата. Началото и бележи едноименната порта, а по дължината и са разположени няколко отлични ресторанта с традиционни местни предложения.

Малките улички около Il Campo, с декорираните в цветовете на съответната контрада улични лампи, са страхотни за изследване! Не се изненадвайте, че много от тях носят имена на банки, понеже традициите на банкерството са дълбоко вкоренени в Сиена. На Via Banchi di Sopra може да откриете Piazza Salimbeni, където е разположен едноименният дворец (Palazzo Salimbeni) – дом на първата европейска банка, стартирала през далечната 1472 г.! В центъра на площада е статуята на един от първите банкери в града – Салустио Бандини.

Днес кварталите са седемнадесет! Всеки от тях има свои собствени флагове, а когато те са гордо изложени по сградите, гледката е страхотна! Стръмната Via della Sapienza, окичена в лилаво-зелени платове, изглеждаше грандиозно!

Не пропускайте да преминете през сводовете на малката уличка Via Diacceto, от чиято тераса се разкрива прекрасна гледка, със силуета на базиликата Сан Доменико (Basilica di San Domenico) в далечината… По Via di Città пък са някои от най-интересните специализирани магазинчета, които са истинско богатство за града.

Basilica di San Domenico и гледките към града

Насочваме се именно към издигнатата на хълма базилика, която е една от най-важните религиозни сгради в Сиена. Намираща се в северната част на града, тухлената сграда на Basilica di San Domenico е изградена през 13-ти век в готически стил. Тя е тясно свързана и посветена на живялата в близост св. Катерина Сиенска. В огромното вътрешно пространство са изложени множество творби и предмети свързани с живота на светицата.

Разположението на базиликата предразполага за фантастични гледки към покривите на Сиена! Алеята измежду чинно подредените кипариси на Piazza San Domenico е едно от най-перфектните места за снимки към града, използвайки за фон извисяващата се над всички жилищни сгради Torre del Mangia… Ако искате пък да хванете в кадър Дуомото, то трябва да слезете на самия площад, а тентата от отсрещното заведение и огромният кипарис в далечината дават възможност да се получи много интересен кадър!

За напълно изчистена панорама към Катедралата на Сиена и изобилието от очарователни постройки в подножието ѝ, сякаш издигнали я на пиедестал, е необходимо да се изкачите 300 метра до панорамната тераса Vista Panoramica di Siena. Още един от незабравимите тоскански пейзажи, но този път в градски стил!

Обратно към Piazza del Mercato

Разположен точно зад Torre del Mangia, Piazza del Mercato е малко известен площад, който остава скрит за туристите! Много ни хареса на обяд и решихме да се върнем, когато температурите леко понижат градусите… Запълнен е предимно от коли, а в центъра му е разположен навесът на пазара или т.н. „костенурка“. Дава възможност за красива гледка и е заобиколен от терасовидно разположени тухлени сгради. Тук-таме измежду тях се появяваха някои с пастелни цветове, които окъпани от слънчевите лъчи, на моменти ни караха да си припомняме Лигурия…

Вечеря в Osteria Le Sorelline

Перфектният завършек на денят в Сиена е вкусна паста! Насочваме се към Via dei Rossi – още една осеяна с ресторанти уличка. Там се намира малкият семеен ресторант Osteria Le Sorelline. Не разполага с много маси и огромен избор в менюто, но в него се усеща типичният италиански уют, а предлаганите вкусове са страхотни!

Под звездите на Тоскана

Не е необходимо да сядате на някое от скъпите заведения на площада, за да усетите магнетичната му атмосфера… Просто си харесайте някое свободно местенце и смело сядайте директно върху червеникавите плочки! Отпуснете се и се насладете на красивото небе над Сиена… Ние допълнихме с Aperol Spritz, за да получим един перфектен и незабравим момент от цялото ни пътуване из Тоскана!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ